MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerinde konuştu.
MHP'li Zırhlıoğlu'nun açıklaması şu şekilde;
Aile, birlik ve beraberliğin kaynağı, çocukların kimlik kazandığı ve topluma aidiyet duygusu geliştirdiği yerlerdir. Aile, toplumsal yapıda temel bir unsur olarak millî değerlerin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Aile yapısının ve değerlerinin korunması ve güçlendirilmesi ise anayasal bir sorumluluktur. Bu doğrultuda, partimiz, eylül ayında, aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi ve geleceğe hazırlanması amacıyla Aile Kurumu Çalıştayı gerçekleştirmiştir. Çalıştayda aile tanımının güncellenerek Anayasa’nın 41'inci maddesine "evlilik birliğinin kadın ve erkekle kurulabileceği" ibaresinin eklenmesi ve aynı maddeye "devletin her türlü istismara ve şiddete karşı çocukların yanında, kadınlara, yaşlılara dönük koruyucu tedbirleri de alacağı" yönünde ekleme yapılması önerilmiştir.
Ülkece aile bütünlüğünü korumaya yönelik politikalar geliştirmeye ve kadınların aile içindeki konumunu güçlendirmeye daha çok ihtiyacımız vardır. Bu politikaların amacı, ailenin sosyal fonksiyonlarını zayıflatan etkenleri ortadan kaldırmak ve güçlü bir sosyal düzen oluşturmaktır. Bu noktada özellikle altını çizmek istiyorum, aile birliğinin korunması amacıyla, çalışan eşlerin görevlerinin özellikle dikkate alınarak aynı il içinde görev yapmaları sağlanmalıdır.
Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıl Türk gençlerinin aile kurabilmelerine destek sağlamak üzere Aile ve Gençlik Fonu kuruldu. Her ailenin medeniyet tasavvurumuzun yükselmesinde bir temel taşı olduğunu vurgulayarak desteklenen her gencimizin uygarlık tahayyülümüzün gelişmesi için bir motivasyon kaynağı olacağını belirtmek istiyorum. Kurulan Aile ve Gençlik Fonu kapsamında evlenecek gençlerinin desteklenmesi pilot olarak deprem bölgesinde başlatılmıştır. Devamında da projenin uygulama alanı doğurganlık oranları en düşük olan Zonguldak, Karabük, Bartın ve Osmaniye de dâhil edilerek genişletilmiştir. Proje kapsamında 6.017 çifte evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlığı hizmeti sunulmuş, 5 bin genç çiftin kredi ödemeleri gerçekleştirilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi, devleti yaşatmanın yolunun insanı yaşatmaktan geçtiğine, ülkelerin değerinin insanlara verdiği değerle artacağına inanmaktadır. Hasta, engelli ve yoksul yaşlılar korunup gözetilerek onların yaşama sevincini artıracak ve yaşam kalitesini koruyacak şekilde sosyal politikalar uygulamaya konulmalıdır.
Her insan bir engelli adayıdır, mutlu ve huzurlu bir toplumun en önemli koşulu tüm bireylerin eşit şartlarda, ortak bir ülkü etrafında birbirini anlayarak desteklenmesinden geçer. Engellilerin toplumla bütünleşerek başkalarının yardımına muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirebilmelerini temin edecek hukuki, fiziki ve diğer şartlar oluşturulmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın maddi sorunlarının çözüldüğü engelsiz yaşam şartlarının oluşturulması önemlidir. Buna ilişkin kanuni düzenlemelerin günün şartlarına göre dinamik tutulmasını ve bu alanda atılan adımların ileriye taşınmasını gerekli görüyoruz. Engelli ve engelli yakını aylıkları yükseltilmeli, engelli aylığı ödemesinde aile geliri yerine engellilerin kendi gelirleri esas alınmalıdır.
Medeniyet her coğrafyada kadının elinde yükselmiştir. Anadolu coğrafyasındaki varoluş sırrımız Türk kadınının şerefli mücadelesinde saklıdır. Türk kadınının toplumsal hayatta hak ettiği yeri almasını, hem sosyokültürel mecralarda hem de hukuk ve eğitim gibi birçok çalışma alanında fırsat eşitliğine sahip olmasını gerekli görüyor, mutlu bir kadının huzurlu Türkiye'nin teminatı olacağına inanıyoruz. Bugün ülkemizde en az bir eğitim düzeyini tamamlayan yüzde 86,7 ve yükseköğretim mezunu, 25 ve daha yukarı yaşlardaki kadınların oranı da yüzde 21,6 olmuştur. Bu oranlar elbette ki yeterli görülemez. Hiç şüphesiz, kız çocuklarını okutmayan milletler yıkılmaya mahkûmdur. Bu bilinçle, destekleyici ve özendirici politikalarla bu oranlar eminim ki daha yükselecektir.
Bir diğer önemli konu şu: Evlatlarımız, çocuklarımız şiddet ve istismar içeren her türlü bağımlılığı ve kullanımını özendiren yazılı, görsel internet ortamındaki tüm zararlı yayınlara karşı korunmalı, aileler medya okuryazarlığı ve internetin doğru kullanımı konusunda bilinçlendirilmelidir, özellikle manevi ve kültürel yozlaşmaya karşı Anadolu'da mayalanan bilgi ve hikmet genç kuşaklara aktarılmalıdır. Radikal grupların ve bölücü unsurların gençlerimizi terör örgütlerine yönlendirmesinin önüne geçilmeli, sapkın akımlara karşı çocuklarımız ve gençlerimiz korunmalıdır. Zorla çalıştırma, dilendirme, terör eylemlerinde kullanma, kapkaç yaptırma gibi gayriahlaki baskılara ve şiddete maruz kalan çocuklar devletin etkin koruması altına alınmalıdır.
Milliyetçi Hareket Partisi şehitlerimizin emaneti olan şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin her zaman ve her şart altında yanındadır. Gazilere ve şehit ailelerine yapılan sosyal tazmin ödemelerinin onurlu bir hayat sürdürebilecek düzeyde olması sağlanmalıdır. İlave istihdam imkânı getirilmelidir. Şehitlerimizin anne ve babalarına bağlanan aylıklar artırılmalıdır. Şehit yetimlerinin tamamına iş hakkı verilmelidir. Gazilerimize ikinci istihdam imkânı sağlanmalı ve ÖTV'siz araç alma imkânı verilmelidir. Malul sayılmayan gazilerimize gazilik ünvanı verilmeli, istihdam hakkı da tanınmalıdır.
Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur İttifakı olarak Türk aslını hep birlikte inşa etmek, Türk ilini yükseltmek ve milletimizin her bir ferdinin refahını artırmak nihai hedefimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle, sözlerime son verirken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımızın şahsında bürokratlarımıza ve tüm personelimize çalışmalarında başarılar dilerim.