MHP Balıkesir Milletvekili Ekrem Gökay Yüksel, TBMM Genel Kurulunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bütçeleri üzerinde konuştu.

MHP'li Yüksel'in açıklaması şu şekilde;

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 1937 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla meteorolojik gözlemlerin yapılması, hava tahmini ile erken uyarıların hazırlanıp yayınlanması, meteoroloji alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla kurulmuş; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Günümüz ihtiyaçları, teknolojik yenilikler ve çevresel şartlar doğrultusunda hava tahminlerinde yüzde 90'lar seviyesinde bir doğruluk oranına ulaşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, başta tarım, ulaşım, enerji, millî savunma, çevre ve şehircilik, turizm, sağlık, adalet ve afet yönetimi gibi birçok sektöre yönelik meteorolojik ürün ve hizmet sunmaktadır. Yüksek teknoloji kullanan, uluslararası ilişkileri güçlü ve bölgenin lider servisi olarak tanınmaktadır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2.058 gözlem sistemiyle ülkemiz genelinde hava durumu ve iklimle ilgili veriler toplamaktadır. Bu kapsamda 1.717 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 76 havalimanında hizmet veren havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ve 90 deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kritik görevler üstlenmektedir. Bu sistemlerden elde edilen verilerle hava tahminlerinden iklim analitiklerine kadar birçok alanda değerli bilgiler sağlanmaktadır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün en önemli görevlerinden biri, doğal afetler konusunda erken uyarı yapmaktır. Özellikle sel, fırtına, kar yağışı gibi ekstrem hava olayları öncesinde yayınlanan erken uyarılar, vatandaşlarımızın can ve mal kayıplarını en aza indirmektedir. 2024 yılı itibarıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 500'ün üzerinde erken uyarı yayınlanmış ve bu sayede birçok felaketin olumsuz etkileri önlenmiştir. Ayrıca afet bölgelerinde görevli yetkililer ile vatandaşların en kısa sürede bilgilendirilmesi amacıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında meteorolojik hizmetlerin kesintisiz yürütülebilmesi için donatılan Meteoroloji Tırı hizmete alınmıştır. Günlük ortalama 1 milyon, olumsuz hava koşullarında ise yaklaşık 2,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen kurumsal internet sitesiyle meteorolojik gözlem ve tahmin bilgilerine ulaşılmaktadır. Ayrıca, çiftçilerimiz zirai meteorolojik bilgilere de tarımsal hava tahmini sayfası, tarımsal hava durumu mobil uygulamaları üzerinden ulaşabilmektedir. Bu bilgilere, Türkiye Ziraat Odaları başta olmak üzere tarım sektöründeki sivil toplum kuruluşlarına üye olan 5 milyonun üzerinde üreticimiz de cep telefonlarıyla her yerden anında ulaşmaktadır.

Dünyada vatandaşlarına en hızlı tapu hizmeti sunan kurumlardan biri olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, dijitalleşme hamleleri ve yapay zekâ uygulamalarını da kullanarak vatandaşlarımıza sunduğu hizmetlerin kalitesini ve hızını artırmıştır. Yılda ortalama 20 milyon işlem yapılmakta olup Hazineye 2024 yılında Kasım ayı itibarıyla 93 milyar TL kaynak sağlanmış, 2025 yılında ise bu rakamın 150 milyar TL'yi bulması beklenmektedir. Dijitalleşme çalışmaları kapsamında hayata geçirilen e-haciz, e-ipotek, e-tahsilat, e-randevu, e-ilan, e-arşiv e-terkin projeleriyle işlemler sistem üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca, Wep Tapu Projesi'yle vatandaşlarımız birçok tapu işlemini tapu müdürlüklerine gitmeden güvenli bir şekilde yapabilmektedir. Tapu işlemlerinin güvenli bir şekilde yapılmasına yönelik olarak Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi hayata geçirilmiş ve tüm tapu müdürlüklerinde uygulamaya başlanmıştır. Bu uygulamayla işlem sahibi vatandaşın bilgileri on-line olarak nüfustaki bilgilerle teyit edilerek yaşanması muhtemel sahtecilik olaylarının önüne geçilmiştir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'tan 15. Büyükelçiler Konferansı'na ilişkin paylaşım Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'tan 15. Büyükelçiler Konferansı'na ilişkin paylaşım

Türkiye Tapu uygulamasının diğer etaplarının tamamlanmasının ardından tapu hizmetlerinin kişi ve mekâna bağlı olmadan gerçekleştirilmesi hedeflenmekte olup, bu projenin tamamlanmasıyla birlikte personeller arasında adil, hızlı ve verimli bir iş dağılımı sağlanacaktır. Bunun yanında, ülkemizde tesis kadrosu tamamlanmış olup bütün veriler dijital ortama aktarılarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına sunulmaktadır. Kadastro verilerinin veri kalitelerinin artırılması, gündeme ve teknolojik gelişmelere uygun hâle getirilmesi için güncelleme çalışmaları yapılmakta olup iki yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Söz konusu çalışmalarla birlikte ülkemizde tescil haricî alanların tespiti ve tescili yapılacak bu alanların ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Bununla birlikte, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz şehir planlamadan arazi yönetimine, kültürel ve doğal varlıkları korumadan enerji verimliliğine kadar onlarca fayda sağlayacak ve ayrıca afet yönetimi, kentsel dönüşüm yönetimi gibi birçok alanda kullanılabilecek akıllı şehirlerin de temel ihtiyacı olan üç boyutlu mülkiyet çalışmalarına yön vermek üzere Üç Boyutlu Kadastro ve Üç Boyutlu Şehir Modelleri çalışmalarına başlamıştır. Bu projelerle dijitalleşme çalışmalarına yeni bir boyut kazandırılması hedeflenmekte olup iki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde, gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması, kamu gelirlerinin artırılması ve arazi yönetimi faaliyetlerinin en önemli temel altlıklarından biri olan gayrimenkul değer haritasının oluşturulması çalışmalarına başlanılmış olup bu çalışmaların en kısa sürede tüm ülke genelinde tamamlanması hedeflenmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen uygulamalarla taşınmazlara ait verilere kolay ulaşım ve vatandaşlarımızın kendi adlarına kayıtlı taşınmazlarını sorgulama imkânı sağlanmış olup bu uygulamaların günlük 2 milyonun üzerinde kullanımı bulunmaktadır.

Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak ekolojik dengenin sürdürülebilirliğinin önemine inanıyoruz. Parti programımızda temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını her insanın temel haklarından biri olarak gördüğümüz ifade edilmiştir. Bize göre çevre demek, aynı zamanda vatan demektir ve milliyetçilik anlayışımızın ana eksenlerinden biri de çevreciliktir. İnsanı, tabiatı ve mahlukatı koruyacak, geliştirecek her türlü sürdürülebilir plan ve çalışmanın Cumhur İttifakı ruhuyla yanında olduğumuzu beyan ediyor; özellikle, yakın zamanda üst üste yaşadığımız doğal afetler karşısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın üstün gayreti ve mücadelesi sayesinde Sayın Bakanımızın şahsında Bakanlık personelimizi tebrik ediyor; görüşmekte olduğumuz bütçenin ülkemize, milletimize, devletimize hayırlı sonuçlar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.

Editör: Haber Merkezi