MHP Grup Başkanvekili Akçay: CHP’li meclis başkanvekili anayasal sınırları ve İç tüzüğü açıkça ihlal etmiştir MHP Grup Başkanvekili Akçay: CHP’li meclis başkanvekili anayasal sınırları ve İç tüzüğü açıkça ihlal etmiştir

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Doç. Dr. Zuhal Karakoç Dora, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nde konuştu.

MHP'li Dora'nın açıklaması şu şekilde;

Bugün burada, kardeş Türk devletleri arasında güvenlik ve savunma alanındaki iş birliğini güçlendirme iradesiyle bir araya gelmiş olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Coğrafi sınırlarımız farklı olabilir, ancak tarihin ve kültürün bize yüklediği ortak sorumluluklar, kader birliğimizin en güçlü ifadesidir. Bu ortaklık, yalnızca kültürel bağlarla sınırlı kalmamalı; aynı zamanda bölgesel güvenlik mimarimizde somut karşılık bulmalıdır.

Küresel tehditlerin giderek daha karmaşık bir hal aldığı; hibrit savaşlar, terörizm, siber tehditler ve sınır aşan krizlerin arttığı bir çağda, Türk Devletleri arasındaki stratejik savunma iş birlikleri hayati önem arz etmektedir. Parlamenterler olarak bizler, bu sürecin sadece izleyicisi değil, etkin aktörleri olmalıyız. Savunma bütçelerinden askeri teknoloji transferine, ortak tatbikatlardan sınır güvenliği protokollerine kadar geniş bir alanda yasama organları olarak düzenleyici, denetleyici ve yol gösterici sorumluluğumuz vardır.

Türkiye olarak, savunma sanayinde elde ettiğimiz tecrübeyi ve teknolojik birikimi Türk Dünyası’nın hizmetine sunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Yerli ve milli savunma kapasitemizi ortak projelerle paylaşmaya, eğitim iş birlikleriyle kuvvetlerimizin birlikte çalışabilirliğini artırmaya hazırız. Aynı dili konuşan, aynı gönül coğrafyasına mensup devletlerimizin güvenliği, birbirinden ayrı düşünülemez.

Bu bağlamda, parlamentolarımız arasında halihazırda devam eden ve kurulacak daimi savunma istişare mekanizmaları ortak güvenlik politikalarının teminatı olacaktır. Bilgi paylaşımı, mevzuat uyumu ve karşılıklı uzmanlık programları ile bu süreci daha da pekiştirmeliyiz. Milli iradeyi temsil eden meclislerimiz, Türk Dünyası’nın müşterek geleceği adına bu sorumluluğu kararlılıkla üstlenmelidir.

Bu önemli toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor, Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğini daim kılacak her adımda üzerimize düşeni yapmaktan daima onur ve memnuniyet duyduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum.

Editör: Berke Sungur