MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasına Dair Kanun Teklifinin 1. maddesi üzerinde konuştu.

MHP'li Sancaklı'nın açıklaması şu şekilde;

MHP Genel Başkan Yardımcısı Aksu: Bize göre kültürel mirasımız milli birlik ve beraberliğimizin kaynaklarından birisidir MHP Genel Başkan Yardımcısı Aksu: Bize göre kültürel mirasımız milli birlik ve beraberliğimizin kaynaklarından birisidir

15 Kasım 2023, bundan tam kırk yıl önce 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uluslararası baskılara rağmen resmen kuruldu. Kıbrıs Türkü bağımsızlığını elde etmek için genç yaşlı, çocuk kadın, masum binlerce canını kaybetti, birçok bedel ödedi fakat özgürlüğünden taviz vermedi. Bağımsızlık yolunda büyük mücadele veren başta Sayın Rauf Denktaş’a ve aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, ruhları şâd olsun.

Elde edilen bağımsızlık sonrasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uluslararası toplum tarafından ekonomik, siyasi, ulaşım ve spor gibi alanlarda ambargolar uygulanmaya başlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendisine uygulanan bu ambargolar ve uluslararası camianın tutumu yüzünden spor alanında uluslararası organizasyonlara üye olamamaktadır. Başta futbol olmak üzere tüm dallarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti takımlarının uluslararası arenada mücadele etmesi engellenmektedir.

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonunun siyasi sebeplerden dolayı FIFA ve UEFA’ya üye kabul edilmemesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde futbol gelişiminin önünde çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arkadaşlar dinlediğiniz için de teşekkür ederim hepinize.

Politik ve ekonomik izolasyon Kıbrıs Türk futbolunun uluslararası turnuvalara katılamamasına sebebiyet verdiği için, bunun doğal sonucu olarak kapalı bir lig yapılanmasını zorunlu hâle getirmiştir. Kapalı bir lig yapılanması; ülke genelinde futboldaki rekabetin yükselmesine, futbol kalitesinin artmasına, futbolun daha çok yaygınlaşmasına ve parasal büyüklüğünün daha ileri noktalara gelmesine engel teşkil etmektedir. Uluslararası alanda boy gösteremiyor olması, futbol pazarının gelişiminin önünü kesiyor, uluslararası rekabet imkânına sahip olmadığından futbol piyasası da hâliyle büyüyemiyor.

Siyasal ambargo hiçbir şekilde sportif ambargoya bahane olarak gösterilemez; zira spor dünyasını düzenleyen spor hukukuna göre, dünyada 2 tür hukuk düzeni vardır; bunlardan biri, devletlerin hukuk düzeni diğeri de spor hukukunun düzenidir. Dolayısıyla devletlerin hukuki ve siyasi uygulamaları sportif uygulamaları için neden gösterilemez. Böylesine bir davranış sportif hareketin, olimpizmin ve spor hukukunun özünü inkâr etmek olur.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin 4’üncü maddesinde “Spor yapmak insan haklarından biridir. Her ferdin ayrım gözetmeksizin ve olimpizm ruhuyla spor yapmaya hakkı vardır; bu da karşılıklı anlayış, dostluk, dayanışma, fair play anlamına gelir.” denilmektedir. Olimpik kültürün amacı, sporu, barışçı bir toplum yaratmaya yönelik insan onurunu korumayı hedefleyen, insanoğlunun dengeli gelişmesini sağlamaktır. Spor kültüründe ülke, kişi, ırk, din, siyaset, cinsiyet ve diğer herhangi bir ayrım yapılamaz.

Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli 3 Ekim tarihinde yapmış olduğu grup toplantısında “Kıbrıs Türk devleti” ifadesini kullanmıştır. Bu ifade gelişigüzel kullanılan, altı boş bir ifade değildir. Birleşmiş Milletlerin ve kamuoyunun bu ikiyüzlü, çifte standartlı tutumu devam ederse, biz, bize ait olanı almasını da çok iyi biliriz. Kırk yıldan beri dünyanın gözü önünde bir haksızlık yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu yanlış uygulamaları durdurmak için çok ciddi mücadeleler vermiştir. Yalnız, uluslararası kamuoyunun dikkatini bir kez daha bu konuya çekmek için bütün yetkili kurumlara daha fazla görev düşmektedir çünkü Kıbrıs bizim millî davamızdır.

Editör: Haber Merkezi