MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, TBMM Genel Kurulunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerinde konuştu.

MHP'li Kılıç'ın açıklaması şu şekilde;

Bakan Göktaş: Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde görüp karşılamak için çalıştık Bakan Göktaş: Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde görüp karşılamak için çalıştık

Milliyetçi Hareket Partisi olarak 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ni tümüyle olumlu değerlendiriyor ve destekliyoruz. Bu kapsamda, ödenek tutarlarının tahsisi, yatırımı, üretimi, istihdamını artıracak, 6 Şubat depreminin yaralarını saracak, eğitimde fırsat eşitliğini, kaliteli sağlık hizmetini sağlayacak, kadın ve gençlerimizin önünü açacak, çalışan ve emeklilerimizin yaşam kalitesini yükseltecek, muhtaçlarımızı sosyal koruma şemsiyesi altına alacak bir anlayışla bütçenin yapıldığından şüphemiz yoktur. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi, daha güçlü bir ülke olması için demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü esasında ekonomik ve sosyal olarak süratle yol alabilmemiz için yenilikçi adımların Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarını çözerek Türkiye’nin gücüne güç katacağını ifade etmek isterim.

Turizm, bacasız sanayi; turizm, insanları, toplumları birbirine yakınlaştıran, birlik beraberliği sağlayan çok önemli bir oluşum; turizm, seçim bölgem Nevşehir'in ve cennet ülkemizin en önemli geçim kaynaklarının da başında gelmekte. Öte yandan, kültür ve sanat beşerî kalkınmanın en önemli unsuru. Türk ilim, kültür ve sanatının bütün zenginliğiyle ortaya çıkarılması, yaşatılması, benimsetilmesi ve nesilden nesile aktarılması kültür politikalarının temelini oluşturmakta.

Milleti millet yapan temel unsur dildir. Millî kimliğimizin vazgeçilmez bir öğesi olarak gördüğümüz Türkçenin doğru ve güzel kullanımını esas alan çalışmaların etkinleştirilmesi ve uygulamaların buna uygun icra edilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, Türk dili araştırmalarına verilen önem artırılmalı, Türkçenin uluslararası düzeyde bilim, sanat, ticaret ve ana iletişim dili olarak kullanılmasını mümkün kılacak adımlar atılmalıdır, Türkçenin yozlaşmasına fırsat verilmemelidir, Türkçe her şekilde ve şartta korunmalıdır.

Türk Devletleri Teşkilatı 2020 Vizyon Belgesi’nde yer alan çerçevede millî kültürümüzü yansıtan filmleri, özellikle Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerle ortak kültürel değerlerimizi yansıtacak film projelerini var gücümüzle desteklemekteyiz.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türk kimliğinin korunması, Türkçenin dünya dilleri arasındaki konumunun güçlendirilmesi için Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız ile Yunus Emre Enstitüsüne önemli sorumlulukların düştüğünü biliyoruz. Yurt dışında Türk sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıflar güçlendirilmelidir, Türkiye aleyhine yürütülen menfi propagandalar engellenmelidir. Yapılmak istenen menfi algılara ve yalan yanlış haberlere karşı tarihî, kültürel, siyasi, sosyal ve ekonomik gerçekleri içeren doğru bilgilerin önce vatandaşlarımıza, ardından da muhataplarına anlatılmasını sağlayacak mekanizmaların etkinleştirilmesi gerekmektedir, yalan haber ve bilgi kirliliğine karşı her an hazırlıklı olunmalıdır.
Sayın milletvekilleri, tarihî gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Türk tarihine ilişkin çarpıtma ve iftiraların önüne geçilebilmesi amacıyla millî kültürümüzün temel değerleri olma niteliğini koruyan her safhadaki yazılı eserlerin yok olması önlenmeli, bu eserler bugünkü konuşma dilimizde toplumumuza mutlaka kazandırılmalıdır.

Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur İttifakı olarak Türk milletinin birliğini ve beraberliğini korumaya, toplumsal huzuru ve dayanışmayı geliştirmeye gayret ediyoruz. Herkesin inancına saygı duyarak birlikte yaşama kültürü etrafında kenetlenip toplumsal sıkıntı ve sorunları bir bir çözüyoruz. Bu kapsamda, 2024 yılının Şubat ayı içerisinde Alevilik Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi’nin açılacak olmasından dolayı memnuniyetimizi de bu vesileyle dile getirmek isterim. Gazi Meclisimizin çatısı altında büyük bir gururla ifade etmek isterim ki 2 Eylül 2023 günü Nevşehir’imizin Hacıbektaş ilçesinde Horasan'dan Anadolu’ya İslam inancını, kadim medeniyetimizi ve Türk irfanını taşıyan erenlerin manevi huzurunda Horasan Erenleri Dernek Federasyonu adına Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin Alevi canlarımıza hediye ettiği arsa üzerine inşa edilmeye başlanan Türkiye’nin en büyük Alevi kültürü ve cemevi külliyesinin temel atma törenini Alevi canlarımızın katılımıyla gerçekleştirmiştik. Cemevinin yapımı hızla devam etmektedir.
Sayın milletvekilleri, kadrine kurban, fethine mihmandar olması şehri İstanbul'umuzun ve Türk İslam dünyasının göz bebeği fetih camimiz Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde birinci etabın Ocak 2024, ikinci etabın ise üç yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır. Ayasofya Camimiz bu süreçte ibadete ve ziyarete açık olacaktır. Böylesine büyük ve geniş kapsamlı restorasyon Mimar Sinan’dan bu yana yapılmamıştır. Kültür varlıklarımızın geleceğe aktarılması gibi önemli bir vizyonu üstlenen Vakıflar Genel Müdürlüğü yurdumuzun ve Türk dünyasının çeşitli noktalarında aslına uygun restorasyon çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.
Sayın milletvekilleri, aslında en önemli sorunlarımız arasında nesilleri tükenen, artık yetişmeyen sihirli ellerimiz, yaşayan ustalarımız bulunmaktadır; kalaycı, yorgancı, keçeci, kunduracı, ahşap, çini ve böyle devam edildiği takdirde Avanos çömlek ustaları. Yaşayan son ustalarımızı da kaybedersek bizden sonraki kuşaklar bu önemli kültür varlıklarımızı sadece fotoğraflardan görecek. Bu zanaatları seçmeli ders olarak müfredata eklememiz önemlidir. Ustalarımıza dersler verdirip çıraklığı mutlaka teşvik etmemiz gerekmektedir. Gençlerin geleneksel sanatlara ilgi duyup öğrenmeleri, bir ustanın yanında sanatının çilesini çekmeye talip olması çok önemlidir. El sanatlarıyla, göz nuruyla ortaya konan eserler kıymetimizdir, gelecek nesillere aktarabileceğimiz nadide değerlerimizdir, kültürümüzdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi: “Milletimin dehasının gelişmesi ve bu sayede layık olduğu uygarlık düzeyine ulaşması, hiç kuşkusuz ki millî kültürümüzü yüceltmek de mümkündür. Sanat, toplumların yüzyıllar boyu çağdaşlığını ve kültürel birikimini gösteren en önemli unsurlardan biri olmuştur.”
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde Türk opera markası oluşturulmuş, 16'dan fazla geniş kapsamlı etkinlik yapılmış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Opera ve Balesine çok önemli destekler sağlanmıştır. Bale ve opera festivalleri tertiplenmiş, 2022-23 sanat sezonunda yerleşik sahnelerde 509 temsil gerçekleştirilerek 275.086 seyirciye ulaşılmıştır. Devlet tiyatroları da seyirci sayısını 2 milyona yaklaştırmış, temsil sayısı 7 binlere dayanmıştır. Tiyatro festivalleri hayata geçirilmiş, yeni tiyatro müdürlükleri kurulmuş, tarihte ilk kez Kadın Yazarlar Haftası düzenlenmiş, açık hava yaz oyunları sahnelenmiş ve yerli eserlerimiz desteklenmiştir. Ankara Başkent, Çanakkale Troya, Diyarbakır Sur ve Konya Mistik Müzik festivallerinin dâhil olmasıyla 5 ayrı şehirde yapılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2023 yılında Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali, Erzurum Palandöken, Trabzon Sümela, İzmir Efes, Gaziantep Gastroantep ve Antalya Kültür Yolu Festivalleri gibi çağdaş projelerin de katkılarıyla 2023’ün ilk dokuz ayında 45 milyon turist sayısını aştık, 50 milyona doğru yol almaktayız; ülke olarak tüm zamanların rekorunu kırmaktayız.

61 ülkede 63 ofisi bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yani TİKA yeni bir yaklaşımla Türk Tipi Kalkınma İş Birliği Modeli’ni hayata geçirmiş, gönül coğrafyalarımız Balkanlarda, Orta Doğu’da, Kafkaslarda ve Orta Asya’da tarihî, kültürel ortak mirasımıza sahip çıkmak için yüzlerce eseri yeniden ihya etmiş, gelecek nesillere kazandırılmasında öncü rol oynamıştır. Ülkemiz, TİKA başta olmak üzere tüm kamu kurumlarımızın samimi çalışmaları neticesinde resmî kalkınma yardımlarında dünyada öncü bir rol üstlenmeye başlamıştır. Resmî kalkınma yardımlarının bir alt kategorisi olan acil ve insani yardımlarda da Türkiye son yıllarda büyük başarı göstermektedir.
Yıllarca bürokratik hantallıklarda boğulan, iki resimle Türkiye’yi tanıtmaya çalışan bir bakıştan 2028 için en az 100 milyon turist hedefi koyar hâle geldik. Uçak seferleri bile olmayan 140’tan fazla ülkede fuara katılmanın, kimsenin okumadığı dergilere verilen reklamların çare olmadığı görülmüştür. Yaşadığımız dijital çağda hazırlanan reklamlarla, 2 milyardan fazla izlenmeyle Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük reklam kampanyası rakamlarına ulaşılmıştır, Türkiye markası gelişmiştir. İlk millî Arkeoloji Enstitüsünün kurulması ve kazıların millîleştirilmesi çok önemli kararlardır.

İyi yapılan işleri kim yaparsa yapsın takdir etmek gerekir. Kapadokya’nın başkenti, turizmin Türkiye’deki lokomotif illerinden ve seçim bölgem olan Nevşehir’imizde 2016 yılında 1 milyon 493 bin 493 yerli, yabancı turistimiz müze ve ören yerlerini ziyaret etti. 2023 yılının ilk on ayında 4 milyon 256 bin 129 kişiyle rekor seviyede bir ziyaretçi misafir ettik. Biz eminiz ki bu 4 milyonu en az 8 milyon yapacak kapasite Nevşehir’imizde mevcuttur.
Sayın milletvekilleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür ayağını ilgilendiren ve çok önemli gördüğümüz bir hususu da bu vesileyle dillendirmek isterim. İl merkezinde bulunan il halk kütüphanemiz ve arkeoloji müzemiz depreme dayanıklılık raporlarına istinaden kapatılmıştı. Şehrimizde ilk, orta ve lise seviyesinde 57.056 öğrenci öğrenim görmektedir. İlimizde bulunan 2 üniversitemizde de 30 binin üzerinde gencimiz eğitim görmektedir. Nevşehir halkının Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan talebi yeni bir il halk kütüphanesinin ivedilikle Nevşehir'e kazandırılmasıdır. Şüphemiz yoktur ki kısa zamanda Nevşehir’imiz 7/24 açık bir il halk kütüphanesine kavuşacak, Cumhur İttifakı’mız sayesinde geleceğimizin teminatı gençlerimiz araştırmalarını yapıp derslerine yüksek standartlara sahip ortamlarda çalışacaklardır. Avanos’umuz tarihî güzellikleri ve doğal yapılarıyla misafirlerimizi büyüleyen bir ilçemizdir. Avanos’umuzda atıl durumda doğal süreçlerden dolayı tahribata uğramış, yıkılma tehlikesi olan lakin yapısıyla, güzel görüntüsüyle ve tarihî boyutuyla önemli bir değere sahip eski evlerimiz bulunmaktadır. Bu evlerin bazıları restore edilerek turizme kazandırılmıştır ancak yap-işlet-devret sistemi ya da uygun görülen farklı bir sistemle, bu evlerimizin bir an evvel tamamen yıkılmadan turizme kazandırılması şarttır.
Sayın Bakanım, Kapadokya Alan Başkanlığımızla alakalı bazı sıkıntılar gündeme gelmektedir. İsteğimiz, alan başkanlıklarının statüsünün yeniden gözden geçirilerek, vatandaşlarımızı da süreçte memnun edebilecek uygun bir zeminde buluşmaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2024 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmelerinin ve kabul edilecek bütçenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Sayın milletvekilleri, Sayın Bakanımız, Sayın bürokratlar, ekranları başında bizleri izleyen çok değerli insanlarımız, halkımız; hepinizi büyülü bir diyara, peribacalarına, Kapadokya’ya, Nevşehir'imize davet ediyor, rüya gibi güzel anlar yaşayacağınızın garantisini verirken Gazi Meclisi ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. 

Editör: Haber Merkezi