Kazakistan, Özbekistan’ın tecrübelerinin ışığında Aral Gölü’nün kurumasını önlemek için yeni adımlar atıyor. Kazakistan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Aral Gölü'nde orman oluşturmak için 753 bin hektarlık alanda toprak araştırmalarının yapıldığını belirtti. Proje kapsamında saksaul ağacını dikebilmek için orman ıslah çalışmaları yapıldı.

Bakanlık, saksaul tohumlarını ekme ve ekime hazırlanmasına yönelik altyapının sağlandığını ve gerekli özel ekipmanların satın alındığını açıkladı. Kazakistan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Kızılorda Valiliği iş birliğinde son üç yılda 545 bin hektar orman ekimi yapıldığı kaydedildi.

Saksaul ağacı, kurak bölgelere ve çöllere önlem için dikiliyor. Çölde yetişen bu ağaçlar, kurudukça tohum veriyor, kökleri kumları tutuyor ve bu sayede de kum fırtınalarını önlemeye yardımcı oluyor.

HEDEF: 1.1 MİLYON HEKTAR ALANA SAKSAUL AĞACI DİKMEK

Bu yıl Aral Gölü için yürütülen çalışmalar kapsamında saksaul tohumlarını dikmek üzere araştırma yapılıyor. Kazakistan 2025 yılına kadar Aral Gölü'ne 1.1 milyon hektarlık alana saksaul ağacı dikmeyi hedefliyor.

Kosova ile Kuzey Makedonya’dan Ortak Sınır Kapısı Anlaşması Kosova ile Kuzey Makedonya’dan Ortak Sınır Kapısı Anlaşması

KAZAKİSTAN, ULUSLARARASI ARAL GÖLÜ’NÜ KURTARMA FONU’NUN BAŞKANLIĞINI DEVRALDI 

Kazakistan, Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonunun (IFAS) dönem başkanlığını 2024 yılının başlaması ile birlikte devralmıştı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev üç yıl boyunca organizasyonun başkanlığını sürdürecek.

ULUSLARARASI ARAL GÖLÜ’NÜ KURTARMA FONU

Uluslararası Aral Gölü'nü Kurtarma Fonu, 1993 yılında Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan devlet başkanları tarafından bölgedeki çevre krizinin önüne geçilmesi ve Aral Gölü havzasındaki sosyoekonomik durumun iyileştirilmesi amacıyla kurulmuştur.

Kaynak: QHA