Türkiye'den geçen üç önemli kuş göç rotasının kesişim noktasında yer alan Doğu Akdeniz sahilleri, göçmen kuşların dinlenme ve beslenme ihtiyaçlarını karşıladığı önemli bir bölge. Hatay ve Adana’daki sulak alanlar, Afrika’ya giden kuşlar için stratejik bir mola noktası sağlıyor.

Adana’daki Yumurtalık, Tuzla, Akyatan ve Ağyatan lagünleri ile Hatay’daki Subaşı ve Mileyha Sulak Alanı, göçmen kuşların her yıl binlerce bireyden oluşan gruplar halinde uğradığı duraklar arasında. Göç sırasında bu alanlarda dinlenen kuşlar, zorlu yolculuklarına enerji toplayarak devam ediyor.

"Türkiye Göçmen Kuşlar İçin Kritik Öneme Sahip"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Türkiye’nin her yıl 400’ün üzerinde göçmen kuş türünü ağırladığını ifade etti. Göç rotalarının önemli bir kısmının Türkiye üzerinden geçtiğini belirten Atmaca, bu durumun sulak alanların korunmasının önemini artırdığını vurguladı.

Atmaca, "Kuşların üreme ve beslenme alanlarında oluşabilecek tehditlere karşı çalışmalar yapıyoruz. Av koruma ekiplerimiz, kaçak avcılıkla mücadele konusunda yılın 365 günü sahada aktif olarak görev alıyor. Ayrıca, yoğun kış dönemlerinde yaban hayvanlarına yem desteği sağlıyor ve yazın sıcaklarında su ihtiyaçlarını karşılamak için su yalakları oluşturuyoruz." dedi.

TEKNOFEST 2025'in Teknoloji Yarışmalarına Başvurular Başladı TEKNOFEST 2025'in Teknoloji Yarışmalarına Başvurular Başladı

Kuşların yaşam alanlarının korunması ve çevre bilincinin artırılması amacıyla 5 Ocak’ta kutlanan "Dünya Kuş Günü" kapsamında da farkındalık çalışmaları yürütüldüğü belirtildi. Doğu Akdeniz sahilleri, göçmen kuşlara ev sahipliği yaparken, kuş gözlemcileri için de cazip bir destinasyon olmaya devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi