Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Katar’da gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fidan’ın açıklamaları, İsrail-Filistin çatışmasından Suriye politikalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsadı.

Gazze’de yaşanan trajediye dikkat çeken Fidan, “İsrail Filistinlilere soykırım uygular­ken, aynı zamanda insanlık vicdanını ve uluslararası hukuku da katletmektedir.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin önceliğinin Gazze’de ateşkesin yeniden sağlanması, insani yardımların bölgeye ulaştırılması ve rehine ile tutukluların karşılıklı takası olduğunu vurgulayan Fidan, “Adil ve kalıcı çözümün anahtarı iki devletli çözümden geçiyor.” dedi.

Türkiye’nin Filistin ve İsrail halklarının barış içinde yaşaması için çaba göstermeye devam edeceğini belirten Fidan, Suriye konusunda da Katar ile iş birliğinin sürdüğünü dile getirdi. “Suriye’nin yeniden inşası için Katar ile işbirliğimizi sürdürüyoruz. Uygulanan yaptırımların kaldırılması için birlikte çaba harcıyoruz.” dedi.

Suriye yönetimiyle olası iş birliğine de değinen Fidan, “Suriye yönetimine sağlayabileceğimiz ilave desteği konuştuk. Ancak Suriye ile ilgili temel prensiplerimiz değişmedi. Merkezi otorite dışında silah taşınmasını kabul etmiyoruz, terör örgütlerini kabul etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

İletişim Başkanı Altun'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ziyaretine ilişkin açıklama İletişim Başkanı Altun'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ziyaretine ilişkin açıklama

Suriyeli vatandaşların eşit haklar temelinde yaşamasını savunduklarını ifade eden Bakan Fidan, “Hiçbir grubun kimliğini özgürce yaşamasını engelleyecek bir sistemi kabul etmiyoruz. Türk, Sünni, Nusayri, Türkmen, Arap, Dürzi tüm grupların eşit imkanlara sahip olduğu bir Suriye görmek istiyoruz.” dedi.

YPG ile Suriye yönetimi arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan anlaşmaya da değinen Fidan, “Bu anlaşmanın hayata geçirilmesini bekliyoruz. Aynı şekilde PKK’nın da yapılan çağrıya bir an önce olumlu yanıt vererek silah bırakmasını ve bölgemizin normale dönmesinin önünde engel olmaktan çıkmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

“DAEŞ nasıl sistemden çıkarıldıysa, PKK da sistemden çıkarılacaktır.” diyen Fidan, “Ya kendi isteğiyle, barış içinde çıkacak ya da başka türlü çıkacak.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Muhabir: Cansu Acar