Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamın başlatılan “SİPER Ürün-1 ve HİSAR Projelerinin Seri Üretim Sözleşmeleri İmza Töreni”, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcıları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile hava savunma sistemleri kapsamında ASELSAN payı 428.538.878,16 euro ve 4.884.244.675,07 TL tutarında sözleşme ve sözleşme değişikliği imzalandı. Yapılan sözleşme ile birlikte Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER Ürün-1’in kabul faaliyetleri Mayıs 2024’e kadar tamamlanacak. Seri üretim kapsamında teslimatlar ise Ocak 2026’da başlayacak.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, şu ifadeleri kullandı:
“Sadece 5 yıl öncesine kadar hiçbir seviyede hava savunma sistemimiz yokken, bugün en alt katmandan başlayarak en üst katmana kadar her türlü hava savunma sistemini şanlı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hizmetine sunduk. Çok alçak katmanda Kangal, Gergedan, Kapan, İhtar sistemleriyle elektronik harp kabiliyetlerimizle tehdit drone ve benzeri hedefleri yumuşak etkiyle etkisiz hale getiriyoruz.
Hava savunma kabiliyetine ilave olarak, birkaç yıl önce operasyon yaptığımız bölgelerde hava aracı uçurmak için başka ülkelerden izin alırken, şimdi bölgenin en etkin elektronik harp güçlerinden biri olarak başka ülkelerin izin istediği ülke haline geldik. Yine çok alçak katmanda ALKA lazer sistemlerimizle çok alçak irtifada seyreden, yavaş, küçük ve çok küçük tehditleri bertaraf edebilme kabiliyeti kazanmış durumdayız.
Bir üst katmanda KORKUT, SUNGUR, HİSAR A+ sistemlerimizi hizmete sunduk. Daha üst katmanda HİSAR-O+ görev yapıyor. Hava-Hava füzesi Gökdoğan ve Bozdoğan envantere girmek üzereler. Gök Vatanımızı en üst katmanda ise SİPER savunuyor. Bu sistemlerin hepsi Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları dahilinde uyarlanabilir ve kullanılabilir sistemlerdir. Deniz Kuvvetlerimiz için KORKUT Sisteminin deniz versiyonu olan GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemini gemilerimize entegre etmeye başladık. Böylece bu alandaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırdık.
Yakın hava savunmanın yanı sıra HİSAR sistemlerinin deniz türevi olan SAPAN sistemini geliştiriyoruz. En modern gemilerimizden dikey olarak fırlatılabilecek HİSAR ve SİPER füzelerimizi çok yakında şanlı Deniz Kuvvetlerimizin hizmetine sunacağız. HİSAR ve SİPER sistemleriyle her türlü hava koşulunda ve karıştırma ortamında görev yapacak IIR ve RF arayıcı başlıklı füzelere sahip oluyoruz. Hudut namustur, geçilmez anlayışını Gök Vatanımız için de her katmanda kararlılıkla uygulayacak sistemleri yüksek Türk mühendisliğinin gücüyle geliştiriyor ve üretiyoruz.”
SİPER
SİPER Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından ülkemizin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılmıştır ve ASELSAN A.Ş., ROKETSAN A.Ş. ve TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı tarafından yürütülmektedir. Gerçekleştirilen test ile uçuş koşulları altında veri toplanarak, bu verilerin projenin ilerleyen aşamalarında yapılacak faaliyetler kapsamında kullanılması hedeflenmektedir.
SİPER Projesi kapsamında Ürün-1 sisteminin kabul faaliyetlerine ilişkin çalışmalar yürütülürken, Ürün-2’nin Sistem/Alt Sistem Geliştirme ve Test Aşaması da paralelde devam ediyor. SİPER Ürün-2, Ürün-1 ile aynı yer sistemlerine (radarlar, komuta kontrol, füze fırlatma sistemi, haberleşme sistemleri) sahip olup Ürün-2 füzesi daha uzun menzilde ve irtifada etkilidir. SİPER füzeleri sırasıyla tahminen şu menzillere sahiptir, SİPER Blok 1, 70-100 km menzil, SİPER Blok 2, 120-140 km menzile, SİPER Blok 3, 180+ km menzile sahiptir. Tahmini irtifaları ise 18-30 km arasındadır.
Teknik Özellikler
• Sistem Azami Önleme Menzili : 150 km
• Önleme İrtifası : 0.1-30 km
• Yanca Kapsama : 360°
• Takip Edilebilecek Hedef Sayısı : 100
• Batarya Seviyesi Angaje Olunabilecek Hedef Sayısı: 10
• Batarya Seviyesi Güdülebilecek Füze Sayısı: 20
HİSAR-A+
Otonom HİSAR A+ zırhlı mekanize hareketli birliklerin hava savunma görevini icra etmektedir. Sistem her türlü arazi şartında hareket etme, hızlı mevzi değiştirme, kısa reaksiyon süresi, dik atım kabiliyetleri ile 360° koruma yeteneğine sahiptir.
Sistem herhangi bir unsura ihtiyaç duymadan hedefleri önleme kabiliyetine sahiptir. Radar, elektro optik sensörler, komuta kontrol, atış kontrol unsurları, haberleşme unsurları ve füzeler tek bir zırhlı paletli araç üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca takım halinde ve üst komuta kontrol unsurları ile çalışma yeteneği de bulunmaktadır. HİSAR-A+ füzesi yüksek manevra kabiliyeti ve çift darbeli motor teknolojisine sahiptir. HİSAR-A+ füzesi 15 km menzile, 10 km irtifaya sahiptir.
HİSAR-O+ ve HİSAR-O+ RF
Yerli ve Milli imkânlarla geliştirilen HİSAR O+ Sistemi dağıtık ve esnek mimari yeteneğiyle nokta ve bölge hava savunma görevleri icra etmektedir. HİSAR O+ Sisteminin batarya ve tabur yapılarında teşkilatlanma alt yapısı bulunmaktadır. Sistem; Atış Kontrol Merkezi, Füze Fırlatma Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro Optik Sistem, Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Füze ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından oluşmaktadır.
HİSAR-O+ sistemi standart olarak batarya seviyesinde 18 (3 atıcı araç), tabur seviyesinde 54 (9 atıcı aracı) önleme füzesi bulundurmaktadır. Savaş uçağı tespit ve takip mesafesi 40-60 km olan sistem >60 hedef takip edebilmektedir. Sistem IIR güdümlü füzeleriyle 25 km, RF güdümlü füzeleriyle tahminen 25-35 km bandında azami menzile sahiptir.