Teknoloji

Yapay Zekâ ve Kontrol, Dron Saldırıları, Brain Hack ve Güvenlik Kesişiminde Yeni Bir Dönem

Bilim dünyası, yaratıcı süreçlerin beyinle bağlantısını anlamada önemli bir eşik aşarken, yeni nesil teknolojiler dron navigasyonunu karanlık ve kapalı ortamlarda mümkün kılıyor. Aynı zamanda, dron teknolojisinin askerî çatışmalardaki rolü, Çernobil Nükleer Santrali'ne yönelik gerçekleştirilen saldırıyla yeniden gündeme geldi. Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu gelişmeleri Bengü Türk Haber'e değerlendirdi.

Brain Hack: "Yaratıcılığın Beyindeki İzleri Keşfediliyor"

Mass General Brigham araştırmacıları tarafından yapılan çalışmalarda, yaratıcı düşüncenin belirli bir beyin bölgesi yerine geniş çaplı bir beyin devresiyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramalarıyla haritalandırılan bu devre, nöroplastisiteyle ilişkilendirilerek beyin hasarlarının yaratıcı düşünceyi artırabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Bu tür araştırmalar, yapay zekâ destekli analizlerle birleşerek insan zihninin potansiyelini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. İnsan beyninde farklı işlevlere sahip çeşitli bölgeler bulunmaktadır. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramaları sayesinde, bu bölgelerin görevleri, gelişim süreçleri ve dış uyaranlara verdikleri tepkiler düzenli olarak incelenmektedir. Son araştırmalar, yaratıcılıkla ilişkili belirli bir beyin devresinin varlığını ortaya koymuştur. Daha da ilginç olan, farklı bir beyin devresinin zarar görmesi durumunda yaratıcılığın artış gösterebileceğinin tespit edilmesidir. Bu durum, zarar gören beyin devresi ile yaratıcı süreçlerden sorumlu devrenin birbirine bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Beynin kendini onarma mekânizması kapsamında, zarar gören bölgenin işlevlerini telafi etmek amacıyla yaratıcı devrenin aktivitesinin artması muhtemeldir." değerlendirmesinde bulundu.

MIT mühendisleri geliştirdi: "Dronlar Karanlıkta Yolunu Buluyor"

MIT mühendisleri tarafından geliştirilen MiFly sistemi, dronların kapalı ve GPS'in çalışmadığı alanlarda konumlarını belirlemesini sağlıyor. RF sinyalleriyle yönlenen bu sistem, düşük maliyeti ve yüksek hassasiyetiyle öne çıkıyor. Bu tür teknolojilerin sanayide, lojistikte ve askerî alanda büyük kolaylık sağlayacağını belirten Memoğlu, sistemin askerî kullanımının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. YUTAM Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Beyin-bilgisayar arayüzleri (BBA) ve yapay zekâ destekli analizler, yaratıcı süreçleri yönlendirebilirken, dron teknolojisinin gelişimi ise güvenlik ve askerî alanlarda belirleyici rol oynuyor. Çernobil'e yapılan dron saldırısı, bu teknolojilerin ne denli kritik güvenlik tehditleri yaratabileceğini gösteriyor. Kapalı ve karanlık alanlarda hedef tespiti gerçekleştirebilen Dron sistemleri İHA savaşlarını daha da kızıştıracaktır. Teknolojinin kritik tesisleri hedef alması muhtemeldir." dedi.

Çernobil’de Dron Saldırısı: Güvenlik Alarmı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Çernobil Nükleer Santrali'ne yönelik bir dron saldırısının meydana geldiğini açıkladı. Dronun koruyucu kapsüle çarpması sonucu yangın çıkarken, radyasyon seviyelerinin değişmediği bildirildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Memoğlu, “Bu olay, dron teknolojisinin giderek daha fazla bir güvenlik tehdidine dönüştüğünü gösteriyor. Yapay zekâ destekli güvenlik sistemleri ve dron savunma mekânizmalarının hızla geliştirilmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }