Liderlerin Stratejik Hamleleri Yapay Zekâ ile Öngörülüyor
New York Times'ın haberine göre CIA, dünya liderlerinin kriz anlarındaki olası tepkilerini tahmin etmek için yapay zekâ tabanlı chatbot'lar kullanıyor. Bu sistemler, Vladimir Putin, Kim Jong Un ve Xi Jinping gibi liderlerin geçmiş kararlarını analiz ederek stratejik tahminlerde bulunuyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan YUTAM Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Bu chatbot'lar ulusal güvenlik birimleri için kritik bir avantaj sağlayabileceği gibi aynı zamanda siber güvenlik yönünden de riskleri beraberinde getiriyor. Yapay zekâ destekli analizlerin manipülasyonlara açık olması, hasım devletlerin/ulus ötesi teknoloji şirketlerinin bu tarz karar-destek analizinde kullanılan uygulamaları aldatma amaçlı siber saldırılar gerçekleştirmesine neden olabilir. Chatbot'lar, liderlerin karar alma mekânizmasının tespit edilmesi ve raporlanmasında önemli bir teknoloji, profil analizi oluşturma sürecinde kullanılabilir." dedi.
Çin'in Füzyon Enerjisi Hamlesi Güvenlik Alanında Ne Anlama Geliyor?
Çin, Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) reaktöründe plazma sıcaklığını 100 milyon santigrat derece üzerinde 1006 saniye boyunca sabit tutarak önemli bir başarıya imza attı. Füzyon enerjisinin gelecekte enerji güvenliği açısından kritik bir rol oynayacağını belirten Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Bu gelişme yalnızca enerji alanında değil, ulusal savunma ve stratejik bağımsızlık açısından da büyük önem taşıyor. Füzyon teknolojisinin askerî ve altyapı sistemlerinde nasıl bir etki yaratacağını yakından takip etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Davos'ta Konuşan Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang'tan Yapay Zekâ Çağrısı: Pandora'nın Kutusu Açılabilir!
Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang, yapay zekânın kontrolsüz gelişiminin küresel güvenliği tehdit edebileceğine dikkat çekti. Ding, bu teknolojinin uluslararası düzenlemelerle denetim altına alınması gerektiğini vurgularken, YUTAM Başkanı Memoğlu ise konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Yapay zekâ, siber güvenlik ve veri bütünlüğü açısından yeni tehditler oluşturuyor. Özellikle kritik altyapılara yönelik saldırı potansiyeli, ulusal güvenlik politikalarında daha kapsamlı önlemleri zorunlu kılıyor. Eğer küresel ölçekte kritik altyapılara sistematik saldırılar gerçekleştirilirse enerji, gıda, sağlık gibi birçok alanda küresel krizlere neden olabilir."
Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, yapay zekâ ve füzyon enerjisinin gelecekte stratejik üstünlük sağlayan unsurlar hâline geleceğini vurgulayarak, ülkelerin bu alanlarda güvenlik politikalarını güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.