Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, temiz kömür teknolojilerine yönelik teknolojik dönüşümün hızlandığını belirterek, Türkiye’nin bu alandaki AR-GE çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü ifade etti. Kömür madenciliği ve enerji sektörünün önemli paydaşlarını buluşturan V. Uluslararası Temiz Kömür Teknolojisi ve Milli Enerjide Değer Zinciri Zirvesi ve Fuarı, sektörün geleceğine ışık tutacak başlıklarla başladı. Etkinlikte iş güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik, temiz kömür teknolojileri ve enerji verimliliği gibi konular gündeme alındı.

"Kömür, hâlâ önemli bir enerji kaynağı"

Etkinliğin açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Tancan, kömürün dünya genelinde enerji arz güvenliğinde önemli bir kaynak olmaya devam ettiğini vurguladı. Tancan, “2023 yılında dünya genelinde kömür üretimi, tüketimi ve ticaretinde tüm zamanların rekoru kırıldı. Türkiye’de de toplam 83,2 milyon ton tüvenan kömür üretildi. 2024’te ise yaklaşık 111 milyon ton kömür tüketildi. Elektrik üretimimizin yaklaşık üçte biri kömürden sağlanıyor,” dedi.

Çevreci teknolojilere geçiş hızlanıyor

Kömürün çevresel etkilerini azaltmak için ileri teknolojilere yatırım yapıldığını belirten Tancan, karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin hem pilot hem ticari ölçekte yaygınlaştığını söyledi. Türkiye’nin bu alanda ulusal ve uluslararası işbirlikleriyle yürüttüğü AR-GE çalışmalarını hızlandırdığını ifade eden Tancan, çevre dostu üretim hedefi doğrultusunda kömürle ilgili birçok stratejik projenin yürütüldüğünü aktardı.

Türkiye’den stratejik AR-GE projeleri

Tancan, sürdürülen bazı önemli projeleri şöyle sıraladı:

  • Kömür ve Türevlerinden Karbon Fiber Üretimi Projesi

  • Kömür Küllerinden ve Yıkama Atıklarından Nadir Toprak Elementlerinin Kazanımı

  • Yerli Kömür ve Grafit Kaynaklarının İleri Teknoloji Karbon Ürünlerine Dönüşümü

    MHP’li Kılıç’tan Şehit Jandarma Başçavuş Hüseyin Uzun için taziye mesajı MHP’li Kılıç’tan Şehit Jandarma Başçavuş Hüseyin Uzun için taziye mesajı
  • Hümik Asit İçeren Yapı Kimyasalları Geliştirme Projesi 

    "Yerli kömür, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında kritik önemde"

  • Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda yerli kaynaklara öncelik verdiklerini belirten Tancan, 12. Kalkınma Planı ve 2024-2028 Stratejik Planı kapsamında, kömürden çevreci kimyasallar ve yakıtların üretilmesi, mevcut santrallerin rehabilitasyonu ve hidrojen gibi alternatif üretim yollarının araştırılması yönünde çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

    "Temiz teknoloji iş birliğiyle mümkün"

    Tancan konuşmasında, temiz kömür teknolojilerinin başarıya ulaşmasının kamu, özel sektör ve üniversitelerin birlikte yürüteceği yenilikçi çalışmalarla mümkün olabileceğinin altını çizdi.

Muhabir: Aysun Tekin