Türk Dünyası

Ukrayna’nın Rus Gaz Akışını Durdurmasıyla Türkiye Enerji Tedarikinde Kilit Rolde

Ukrayna'nın Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatını 1 Ocak itibarıyla durdurması, Türkiye'yi enerji tedarikinde kritik bir aktör haline getiriyor. TürkAkım boru hattı sayesinde Türkiye, Avrupa’ya doğalgaz aktarımında ana güzergah olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu durumun Türkiye’nin bölgesel bir gaz ticaret merkezi olma hedefini güçlendirdiğini belirtiyor.

Ukrayna'nın Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatını durdurmasının ardından Türkiye, enerji tedarikinde kilit ülke konumuna yükseldi. Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya’nın payı, yaptırımlar nedeniyle önemli ölçüde düşerken, TürkAkım projesi Avrupa’ya gaz aktarımında ana güzergah olarak ön plana çıktı. Her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki hattıyla TürkAkım, bugüne kadar Avrupa’ya 53 milyar metreküp gaz sevk etti. Japonya Enerji Ekonomisi Enstitüsü’nden Akira Yanagisawa, “Avrupa’nın gaz açığını kapatmak için TürkAkım dışında fazla seçeneği kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, Türkiye’nin LNG altyapısı ve Azerbaycan, Rusya, İran gibi ülkelerle boru hattı bağlantılarının avantaj sağladığını vurguluyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) son yıllarda imzaladığı LNG anlaşmaları, Türkiye’nin enerji arzını çeşitlendirme stratejisini destekliyor. Erste Investment Analisti Tamas Pletser, “Doğru bir yönetimle Türkiye, gaz ticaret merkezi olarak parlak bir geleceğe sahip olabilir.” dedi. Türkiye, enerji güvenliğini artırma hedefiyle bölgesel ve küresel ölçekte kritik bir enerji tedarikçisi olma yolunda ilerliyor.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }