2020 yılının Aralık ayında Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşma ile MİLGEM korvetlerinin ortak olarak üretilmesi planlanmaktaydı. Bu bağlamda 14 Aralık 2020 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in başkanlık ettiği heyet Ukrayna’da bir dizi ziyaret gerçekleştirmiş ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için 4 adet Ada Sınıfı Korvet ve Bayraktar TB2 SİHA sistemlerinin tedarikine ilişkin sözleşmelere imza atmıştı.

Sözleşme kapsamındaki 4 korvetin ilki Türkiye’de; kalan 3 korvet ise Ukrayna’nın Nikolayev şehrindeki PJSC Nikolaev Shipyard Ocean Tersanesi’nde inşa edilecekti. Ancak savaş sebebiyle inşa ve donatım yerleri konusu belirsizliğini korumakta. Ukrayna ise daha önce ADA Sınıfı Korvetlerde kendi türbinlerini ve helikopterlerini kullanmak istediğini belirtmişti.

ukrayna-milgem-ada-e1637144844446

Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre Ukrayna Donanması için inşa edilen ilk MİLGEM korveti Hetman Ivan Mazepa’ya (F-211) silah entegrasyonu devam ediyor. İkinci geminin inşası ise sürüyor.

Ukrayna için inşa edilen ilk MİLGEM korveti Hetman Ivan Mazepa (F-211), RMK Marine Tersanesi’nde Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksii Neizhpapa ve  katıldığı törenin ardından suya indirilmişti. Gelişmeyi Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska X hesabından paylaşmıştı.

Gemiye ait makette mevcut Ada sınıfı korvetlerden farklı olarak arkada yakın hava savunma için ASELSAN GÖKDENİZ YHSS’ye ek olarak daha önceden kızağa koyma törenindeki görsellerle örtüşen konumda MICA VL hava savunma füzesi lançerleri yer alıyordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Milli teknoloji hamlesi, yarınlarımızı da güvence altına almayı hedeflemektedir Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Milli teknoloji hamlesi, yarınlarımızı da güvence altına almayı hedeflemektedir

Ukrayna’ya Ada sınıfı korvet projesinde Optik Muhabere Sistemi ihracatı

Suüstü gemileri arasında kestirilemeyen, dinlenemeyen ve karıştırılamayan optik muharebe sistemi ihracatı ise Ukrayna için üretilen ADA sınıfı korvet projesi kapsamında STM tarafından gerçekleştiriliyor. Optik Muhabere Sistemleri, sualtında dalgıçlar/SAT timleri ile dalgıçlar/SAT timleri ve denizaltı arasında, su üstünde ise suüstü gemileri arasında kestirilemeyen, dinlenemeyen ve karıştırılamayan bir muhabere imkanı sağlamaktadır.

Kaynak: defenceturk.net