Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa, donatım ve test faaliyetleri devam eden MURATREİS’in, denizaltı inşa holünden yüzer havuza çekim faaliyeti gerçekleştirildi. REİS sınıfı kapsamında üretilecek 6 adet denizaltının 2027’ye kadar hizmete alınması planlanıyor.

8 Haziran tarihinde Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi X hesabından yapılan paylaşımda konuyla ilgili, “Gölcük Tersanesi Komutanlığında inşa, donatım ve test faaliyetleri devam eden altı adet denizaltının üçüncüsü olan MURATREİS’in, denizaltı inşa holünden yüzer havuza çekim faaliyeti 7 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi.” ifadelerine yer verildi.

3. R E I S

REİS Sınıfı kapsamında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda yerli imkanlarla inşa edilen üçüncü denizaltı MURATREİS.

MURATREİS’in, denizaltı inşa holünden yüzer havuza çekim faaliyeti 7 Haziran 2024 tarihinde yapıldı. Konu ile ilgili STM Savunma tarafından yapılan paylaşımda ise aşağıdaki ifadelere yer verildi;

“Donanmamızın en modern denizaltıları Reis Sınıfı kapsamında, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda azami yerli imkanlarla inşa edilen, üçüncü denizaltımız MURATREİS, yüzer havuza alındı. Dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği ve Türkiye’de ilk kez STM mühendisliği ve koordinasyonunda inşa edilen denizaltı torpido kovanlarının (ana silahların) yer aldığı baş kısım, “Section 50”nin ilk üretimi de MURATREİS denizaltımızda görev alıyor.

STM olarak, hedeflenen yerlilik oranının üzerine çıkmayı başardığımız Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde; tasarım, mühendislik ve sistem entegrasyonundan, projedeki yerli katkının artırılmasına, üretim hatlarının modernize edilmesinden “Section50″nin üretimine kadar pek çok önemli başarıya imza attık.”

REİS sınıfı denizaltı projelerinde her bir gemi için 42 ay inşa ve donatım, 9 ay liman kabul testi (HAT), 11 ay deniz kabul testi (SAT) olmak üzere toplam 62 aylık bir teslimat süresi öngörülmektedir. Ayrıca REİS sınıfı denizaltı projesinde ASELSAN, HAVELSAN, STM, TÜBİTAK, AYESAŞ, MilSOFT gibi firmaların tedarikçi olarak görev aldığı biliniyor. Böylece MURATREİS denizaltısı için sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve süreçler sona erdiğinde sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerine tabi tutulacaktır.

G Pjlb7 X Ww A I1Y Z S 1140X815

Türksat 6A'nın elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi Türksat 6A'nın elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi

REİS Sınıfı kapsamında inşa edilen üçüncü denizaltı MURATREİS.

Reis Sınıfı Denizaltıların Genel Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
  • Tekne diş çapı: 6,3 mil
  • Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
  • Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
  • Hız (satıhta): 10+ knot
  • Hız (dalış durumda): 20+ knot
  • Mürettebat: 27
Kaynak: defenceturk.net