Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu ile röportaj gerçekleştiren SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl Şahin, insansız hava araçları ve gelecekteki 6. nesil savaş uçağı konsepti hakkında önemli sorular sordu.

Mehmet Demiroğlu, ‘’Altıncı neslin tam olarak ne olduğu konusunda herkes hemfikir olmuş değil ama genel konsensus, insanlı bir platform tarafından insansız platformların filo halinde ve savaş ortamında kullanılması anlamına geldiği yönünde. Biz zaten HÜRJET ve ANKA-3 ile buna başladık. Hem ŞİMŞEK hem de SÜPER ŞİMŞEK’in insanlı ve insansız platformlardan atılarak kamikaze saldırıları gibi görevler icra etmesi bunlara örnek ancak daha yolun başındayız.’’ ifadelerini kullandı.

Demiroğlu aynı zamanda, ‘’6. nesil konseptini yalnızca kamikaze operasyonları için değil, elektronik harp veya daha birçok farklı görev için geliştirebiliriz. Bu noktada kullanıcının talepleri doğrultusunda çalışmalar sürdürüyoruz. ‘’ ifadelerini kullanarak, TUSAŞ’ın asıl hedefinin Türk Ordusu’nun ihtiyaçları olduğunun da altını bir kez daha çizdi.

81 ilde "Milli Teknoloji Atölyesi" kuruluyor 81 ilde "Milli Teknoloji Atölyesi" kuruluyor

Hatırlanacağı üzere 2022 yılının Haziran ayında TUSAŞ’ın geliştirdiği ŞİMŞEK insansız hava aracı (İHA), yine TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA İHA’ya entegre edilerek başarılı bir test gerçekleştirilmişti. Bu testte ŞİMŞEK İHA, ANKA’nın kanatından bırakıldıktan sonra başarılı bir şekilde üsse geri dönmüştü. Aynı zamanda ŞİMŞEK’in GPS navigasyonlu bir füze konfigürasyonu da bulunuyor

Dünya’da ABD’nin Next Generation Air Dominance (NGAD) projesi gibi çalışmalar, Demiroğlu’nun bahsettiği insanlı ve insansız platformların ortak bir şekilde çalışmasını temele alıyor. Türk Ordusu için de özellikle Milli Muharip Uçak KAAN’ın üretim süreci tamamlanınca, 6. nesil konsepti üzerindeki çalışmaların artması da muhtemel görünüyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com