2-6 Ekim tarihleri arasında Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleşen TEKNOFEST Adana’da Defence Turk kanalına özel açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, savunma sanayisinde yürütülen aktif projeler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

ASELSAN’dan yeni ihracatlar ASELSAN’dan yeni ihracatlar

Bu bağlamda Demiroğlu, yerli ve milli üretimle geliştirilen hava platformlarının stratejik önemi üzerinde durarak, TUSAŞ’ın gelecek vizyonunu ve projelerin Türkiye’nin savunma gücüne katkılarını detaylı bir şekilde değerlendirdi. Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Mehmet Küçük ile söyleşide bulunan Demiroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

“ATAK 2 ve 10 Ton Genel Maksat Helikopter projelerimiz esasında el ele yürüyen aynı platformun belki yarısını ortak parçalar oluşturuyor. Motor, transmisyon, drivetrain ve aviyoniklerin hepsi ATAK 2’de kullanılacak. Veya ATAK 2 için geliştirilen sistemler 10 Ton sınıfı için kullanılacak. Dolayısıyla ortak bir platform. Şu anda Orman Genel Müdürlüğü ve diğer kuvvetlerle, SSB ile yaptığımız görüşmelerde 10 Ton sınıfı helikopterin çok daha acil olduğu dolayısıyla öne alınması gerektiği söylendi. Bizde planlarımızı yaptık şu anda 10 tonu öne aldık çok iyi bir performansla 2026’da 10 tonun ilk prototipini uçurmayı planlıyoruz. 2028’de de 10 tonun ilk konfigürasyonu Su Atar dediğimiz yangın söndürme konfigürasyonunun Orman Genel Müdürlüğü’müze teslimatını planlıyoruz. Daha sonra diğer konfigürasyonlar gelecek, zaten bu süre zarfında ATAK 2’nin yarıdan fazlası yapılmış olacak, ihtiyaca binaen de ATAK 2’yi değişik konfigürasyonlarda yapmaya devam edeceğiz.”

10 Ton Sınıfı Helikopterde arkası rampalı olan tasarımdan vazgeçildiğine yönelik soruya ise Demiroğlu, “İlk başta Deniz Kuvvetleri’nin isteğine göre tasarlanmış rampalı bir mock-up vardı. Daha sonra diğer kuvvetlerle de yaptığımız görüşmelerde ihtiyacın daha çok şu andaki genel maksat helikopteri olan GÖKBEY veya T-70 helikopterine yakın olmasını uygun gördük. Dolayısıyla tasarımızı ona göre güncelledik, şimdilik ilk etapta rampalı bir tasarım olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Güç grubuyla ilgili bir değişim olup olmadığı hususunda ise Demiroğlu, Ukrayna ile devam edildiğini herhangi bir değişiklik olmadığını ayrıca 3000 beygirlik helikopter motoru projesinde TEI ile çalışmaların devam ettiğini ve en kısa sürede TS1400’den sonra kullanılması planlandığını belirtti.

Kaynak: defenceturk.net