Ortaokul Öğrencilerinden Uzay Vatan Araştırma Grubu
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ömer Memoğlu rehberliğinde Maltepe Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Uzay Vatan araştırma grubu (UZVAG) kuruldu. Ortaokul öğrencilerinden oluşan araştırma grubunun amacı Türkiye'nin 100. yılında Uzay Vatan'da ortaya koyduğu bilimsel araştırma süreçlerini arkadaşlarına aktarmak, Türkiye'nin uzay misyonunu destekleyeceği çalışmalar icra etmek.
Öğrenciler, TUA ve Türkonot Alper Gezeravcı'nın çalışmalarını arkadaşlarına anlattı
Türkiye'nin Türkonotu Alper Gezeravcı'nın çalışmaları inceleyen öğrenciler, TUA (Türkiye Uzay Ajansı) bünyesinde sürdürülen çalışmaları arkadaşlarına aktararak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında gerçekleştirilen ilk insanlı uzay misyonunu tanıttılar.
Alper Gezeravcı "Türkonot" olarak tanımlanmalı
Konuyla ilgili öğretmenlerinin verdiği araştırmaları gerçekleştiren ve elde ettikleri bilgileri arkadaşlarına aktaran öğrenciler Soğuk Savaş döneminde gerçekleşen Uzay yarışına dikkat çektiler. Bu dönemde ABD'lilerin "Astronot" tanımını kullandıklarını, Rusların ise "Kozmonot" tanımını kullandıklarını belirten ortaokul öğrencileri, Türkiye'nin ise ilk insanlı uzay görevini gerçekleştiren Alper Gezeravcı'nın "Türkonot" ifadesi ile anılması gerektiğini vurguluyor.
Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği deneyler heyecan uyandırıcı
Türkonot Alper Gezeravcı'nın ülkemizdeki üniversite ve bilim merkezlerine uzay alanında katkı sunmak adına bir dizi deney gerçekleştirmek için uzay görevini hayata geçirdiğini belirten öğrenciler, Türkonot'un elde ettiği verilerin sonuçlarını heyecanla beklediklerini ve deneylerin heyecan uyandırıcı olduğunu ifade ediyor.
Uzay görevinde savaş pilotluğu geçmişi önem arz ediyor
Sunumlarının devamında uzaya Astronot/Kozmonot/Türkonot olarak gönderilen insan kaynağının uzay görevine seçilirken savaş uçağı pilotu olmasına dikkat edildiğini çünkü zorlu hava koşullarına/atmosferine alışkın olmaları sebebiyle uzay görevine daha hızlı hazırlanabildiklerini/adapte olabildiklerini belirten öğrenciler, Türkiye'nin 100. yılında Uzay Vatan kapsamında uzayda da varlığını ortaya koyarak her yerde var olduğumuzu vurguladılar.
8 Köşeli Selçuklu Yıldızı
Uzay görev misyonu armasında yer alan 8 köşeli yıldızın ise 8 köşeli Selçuklu yıldızı olduğunu, aynı sembolün Türkiye'nin 100. yılı münasebetiyle hazırlanan hatıra demir 5 liranın üzerinde de bulunduğu aktaran öğrenciler, 8 köşeli Selçuklu yıldızının müslüman Türk milletinin ilkelerine işaret ettiğini belirtti. Bu ilkeler sırasıyla; merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sadakat, cömertlik, Rabbine şükretmek ve sır tutmak olarak biliniyor.