Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) çağrısı üzerine, vatandaşlar Alper Gezeravcı’ya sosyal medya üzerinden mesaj gönderebiliyor. Mesajlar, TUA tarafından seçilecek ve Gezeravcı’ya karantina sürecinde okunacak.
Sen de Türkiye'nin ilk astronotu
— Türkiye Uzay Ajansı (@tuajans) January 11, 2024
Alper Gezeravcı’ya (@TURKastro) destek mesajını yolla, onu uzaya gururla uğurla!????
✉️ Mesajını göndermek için? https://t.co/NwgMrsMAuk pic.twitter.com/VhLm0T91gn
Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alacak Alper Gezeravcı, olumsuz hava koşulları ve SpaceX planlamalarındaki değişiklik nedeniyle 18 Ocak 2024 tarihine ertelendi.
NASA’nın paylaşımında ise “NASA, Axiom ve SpaceX ekipleri, son dönemdeki olumsuz hava koşulları ve SpaceX’in fırlatma planındaki değişiklikler nedeniyle Axiom 3 Misyonu’nu Kennedy Uzay Merkezi’nden 18 Ocak Perşembe gününden önce fırlatmayı hedeflemiyor.” ifadeleri kullanıldı.
100.Yıl ve Türk Devletleri teması görev armasında
Alper Gezeravcı’nın uzay görevi için tasarlanan arma, Türk tarihini ve kültürünü yansıtan çeşitli unsurları içeriyor. Armanın özellikleri arasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı, ay ve yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini simgeleyen yıldızlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını anımsatan 100 rakamı ve dünya üzerinde turkuaz renkte gösterilen Türkiye haritasına sahip.
Alper Gezeravcı, “İsmim önemli değil. İnsanlar için önemli olan ülkesinin geleceğe adım atabilecek kadar kararlı olduğunu hatırlamak ve gökyüzünün sınırlarına kadar değil, uzayın derinliklerine kadar hayal kurabilmektir.” sözlerini paylaştı.
Çocukken ilk kez bir uçak gördüğünde, uçağın pilotu olmak istediğini büyükannesine söylediğini anlattı. Gökyüzünde manevra yapabilme duygusunun kendisini her zaman mutlu ettiğini belirtti ve “Kanatsız bir uzayda uçabilmek harika bir duygu olacak.” dedi.
13 farklı deneye imza atacak
Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk uzay misyonunda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca konaklayarak ve 13 çeşitli bilimsel çalışmalara imza atması planlanıyor. Bu çalışmalar, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik alanlarını kapsıyor. Özellikle, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından oluşturulan bir proje, bu önemli bilimsel görevlerden birini temsil etmekte.