Uydunun 35.786 km ötede olan 42 derece doğu boylamında kalıcı yörüngeye ulaşması hedefleniyor. Yörüngeye ulaştıktan sonra 1 ay boyunca çeşitli testler gerçekleştirecek olan uydu, yörüngede teslim alındıktan sonra faaliyetlerine başlayacak.

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında geliştirilen projelerin başında gelen TÜRKSAT 6A, fırlatıldıktan 62 dakika sonra ilk sinyalini vererek uzay yolculuğuna başladı. Böylece Türkiye iletişim teknolojilerindeki bağımsızlık ve güçlenme yolunda önemli bir eşiği de geçmiş oldu. Söz konusu uydunun frekans gözlem kabiliyetlerini artırmak ve coğrafi yedeklilik sağlamak amacıyla gönderildiği biliniyor. Bununla birlikte TÜRKSAT 6A mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve Türkiye’nin uydu kapasitesini daha da arttıracak nitelikte. Uydunun önceki uyduların alan kapsamında bulunmayan Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsayacak şekilde tasarlandığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

İnternet en çok mesajlaşma için kullanılıyor İnternet en çok mesajlaşma için kullanılıyor

Turksat 6 A-1

Türksat 6A çalışmaları.

TÜRKSAT 6A projesi, Türkiye’nin iletişim altyapısını güçlendirmeyi ve ulusal iletişim ağlarını daha da iyileştirmeyi hedefliyor. Uydu, geniş bant iletişim hizmetleri sunacak olup, televizyon yayınları, internet erişimi, veri iletimi ve telekomünikasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. TÜRKSAT 6A’nın fırlatılmasıyla birlikte, Türkiye’nin iletişim teknolojileri alanındaki bağımsızlığına ve kapasitesine önemli katkılar sağlanması bekleniyor.

Gerçekleştirilen fırlatma törenine katılan üst düzey yetkililerin arasında bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, fırlatma öncesi yaptığı konuşmasında Türkiye’nin teknolojide ki bağımsızlık hamlesine değinerek geliştirilen uydunun yerlilik oranı hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm aşamalarını yerli olarak gerçekleştirdiğimiz proje sürecinde, uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 23 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak üreterek %80’in üzerinde bir yerlilik oranını yakaladık.” 

Turksat 6 Aa E1720524262487

11 ülkeden biriyiz!

Türkiye, başarıyla gerçekleştirdiği bu projeyle tüm teknik potansiyelini kullanarak kendine ait bir haberleşme uydusu üreten dünyadaki 11 ülkeden birisi oldu. Söz konusu uydunun yörüngeye yerleştirilme süreci de bizzat Türk mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilecek. Özellikle Milli Uzay Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar da sorumluluk Türk mühendisleriyle alınarak Türkiye’nin hem yetişmiş hem de yetişmekte olan potansiyeline yeni tecrübeler kazanadırarak nitelikli insan kabiliyetini geliştirilmesi amaçlanıyor.

Turksat 6 A 1 E1720525553389

Uydu, Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmaları TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, TÜRKSAT ve C TECH işbirliğiyle üretildi. Diğer taraftan daha önceki uydularımızdan farklı olarak, dünya genelinde 3.5 milyar kişinin erişimine açık olan uydularımızın etki alanı 5 milyar nüfusa genişletilerek erişim alanında büyük bir adım atılmıştır. Türkiye, geliştirilen TÜRKSAT 6A ve geliştirilmekte olan 1600’e yakın teknoloji hamlesi yolcuğunda inşa ettiği inovasyon odaklı teknoloji altyapısını geliştirerek bu aşamaya ulaşmış, elde ettiği ilk başarılarının meyvesini savunma sanayi alanında almış ve almaya da devam etmektedir. Şimdilerde ise Türkiye bu başarıları uzay alanında ki çalışmalara taşıyıp uzay bilimlerinde nitelikli insan kaynağını geliştirerek Uzay’ın sunmuş olduğu rekabette yerini almak için çalışıyor.

Kaynak: defenceturk.net