Teknoloji

Türkiye’nin F-16 Blok 70 tedarikinde kritik aşama tamamlandı

Türkiye ile ABD arasında, F-16 Blok 70 savaş uçağı tedariki için sözleşme imzalandı. Böylelikle kritik bir aşama tamamlandı.

Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamada, “Sözleşmeler imzalanmıştır, detayları üzerindeki çalışmalar karışlıklı heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Detaylar üzerinde verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Ocak 2024’te ABD, Türkiye için yaklaşık olarak 23 milyar dolar tutarında bir bütçeyle 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı, 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti ve beraberindeki birçok teçhizatın satışını kapsayan bir bildirim yayınlamıştı. ABD ile Türkiye arasında imzalanan F-16 Blok 70 sözleşmesinin, 23 milyar dolardan çok daha düşük bir bedele sahip olduğu değerlendiriliyor. Sözleşmenin toplam bedeli, yakında açıklanacak.

6 ülkeden toplam 131 sipariş: Fabrika 3 yıl dolu

Ayda 4 adet F-16 Blok 70 üretim hızına ulaşmak için son aşamada olan Lockheed Martin, şu ana kadar Bahreyn, Bulgaristan, Slovakya, Tayvan, Ürdün ve biri de ismi açıklanmayan toplam 6 ülkeden 131 adet sipariş aldı.

Greenville fabrikası, şimdiye kadar bu siparişlerin 9’unu ilgili ülkelere teslim etti. Fabrika hedeflediği üretim hızına ulaştığında bile mevcut siparişlerin tamamlanması 3 yılı bulacak.

Aralarında Türkiye’nin 40 adet F-16 Blok 70 talebinin de yer aldığı 300 uçağın satış süreci ise devam ediyor ve yeni siparişin kesinleşmesi durumunda da üretim kapasitesi yeniden gözden geçirilecek.

Yeni F-16’larda hayat kurtaran otonom teknolojiler

Blok 70 ve 72 serisi F-16’larda en önemli özellik olarak, F-35’lerde kullanılanlara benzer radar teknolojisine sahip olması gösteriliyor. Northrop Grumman SABR APG-83 radarı sayesinde pilot, daha geniş bir görüş yarıçapına sahip oluyor. Dost ve düşman unsurları ekranında daha erken görebilen pilot, müttefik uçak ve kara unsurlarıyla iletişim kurabiliyor.

Kokpitteki ekranlar da eskisine göre çok daha büyük ve grafik özellikleri daha yüksek çözünürlük kalitesine sahip. Pilotun, renkli hareketli haritaları, genişletilmiş havadan havaya durum göstergeleri ve yakınlaştırma işlevselliği sayesinde her katmanda muharebe alanı algısı artıyor.