Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘2025 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TEKLİFİ BASIN BİLGİLENDİRME VE BÜTÇE BAĞLAMA TOPLANTISI’ sırasında, Türkiye’nin 2025 yılında savunma ve güvenlik sektörüne ayıracağı bütçeyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

1 trilyon 608 milyar liralık rekor bütçe

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçiyor Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçiyor

Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, “Savunma sanayiinde dışa bağımlılığını asgari seviyeye düşüreceğiz. Savunma harcamaları için 913.9 milyar lira, iç güvenlik için 694.5 milyar lira ödenek öngördük. Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) için ayrılan kaynak da dâhil edildiğinde toplamda savunma ve güvenlik sektörü için 2025 yılında 1 trilyon 608 milyar lira ödenek tahsis ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Böylelikle Türkiye’nin 2025 yılında savunma ve güvenlik alanına ayıracağı bütçenin, SSDF kaynağıyla birlikte yaklaşık 47 milyar dolara tekabül etmesi bekleniyor. Bütçedeki 2024 yılına göre artışın, %80 seviyesinde olacağı değerlendiriyor.

S I P E R Hava Savunma Fuzesi

SSDF’nin gelir kaynakları arttırılacak

Halihazırda Savunma Sanayii Başkanlığı uhdesindeki Savunma Sanayii Destekleme Fonu ile TSK, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ihtiyaç duyduğu savunma sanayii ürünlerinin tedarikleri gerçekleştiriliyor. Çeşitli kaynaklar ile beslenen SSDF’nin, yükselen tehditler doğrultusunda artan savunma sanayii ürünü ihtiyaçlarından ötürü gelir kaynaklarının arttırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, 100.000₺ ve üzeri bütçeli kredi kartı kullanıcılarından yıllık 750₺ savunma sanayii katılım payı kesilmesi değerlendirmeye alınmış ancak sonradan buna yönelik kanun teklifinin sunulması 2025 yılına ertelenmişti. SSDF’nin kaynaklarının arttırılması için daha farklı alternatifler üzerinde çalışmalarının devam ettiği biliniyor.

Mehmet Şimşek’in açıklamaları

Konuya ilişkin olarak kısa süre önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada, “En son toplantıda Savunma Sanayii Başkanlığına yeni birtakım görevler verildi, denildi ki ‘Çelik Kubbe inşa edilecek’, Türkiye’yi dışarıdan gelecek füzelere ve saldırılara karşı bütün ülkeyi koruyacak hava savunma sistemi. Bunlar gelişmiş teknoloji açısından pahalı sistemler.

K A A N Savas Ucagi Suudi Arabistan-3

Biz 5. nesil uçağa uzun süredir para yatırıyoruz. Ürettik, uçuşlarına da başladı. Şimdi motor geliştirilmesi lazım. Şu anda savunma sanayisinde 1000’in üzerinde proje var. Hepsi yüksek teknoloji. Hepsi ileride ihracat kabiliyetimizi, kapasitemizi ciddi şekilde artıracak. Son toplantıda ilave kaynak talebi oluştu.

Dedik ki: ‘Bütçede şu anda biz deprem yaralarını sarmakla meşgulüz.’ 2023’te Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na 90 milyar lira vermişiz. Bu sene bunu 165 milyar lira çıkartmışız. Bunu belki daha da katlamamız gerekecek. Uzun menzilli enstrümanlardan tutun, 5. nesil savaş uçağından tutun, hava savunma sistemleri… Bunlar hepsi pahalı. Tasarımı bir yana geliştirilmesi, üretilmesi, bunlar ciddi kaynak gerektiriyor.” ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com