Romanya, Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji projelerini destekliyor Romanya, Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji projelerini destekliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşad Nabiyev, 3 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da bir araya geldi. İki ülkenin bakanları arasında gerçekleşen görüşmenin odak noktası Orta Koridor'un potansiyelinin artırılması ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi oldu.

Bakan Uraloğlu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Rashad Nabıyev ile bir araya geldik. Kıymetli mevkidaşım ile Asya ve Avrupa arasında güçlü ve stratejik bir bağlantı sağlayan Orta Koridor hakkında görüştük. Can Azerbaycan'ı her alanda desteklemeye, kardeşlerimizle iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz." ifadelerine yerdi.

Bakan Nabiyev ise görüşmenin Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyareti kapsamında gerçekleştiğini belirterek, "Ulaştırma alanında iş birliği, Orta Koridor'un ulaşım potansiyelinin artırılması için ortak yapılacak çalışmalar ve Bakü-Tiflis-Kars projesinin geliştirilmesini görüştük." açıklamasında bulundu.

ORTA KORİDOR

Thumbs B C 59E86Ac67Cf0F90F9900B31Bd9C4Eeab 1728030353 16 X750

Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru ya da yaygın kullanılan adı ile Orta Koridor, merkezinde Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan olmak üzere, ülkeleri Asya'dan Avrupa'ya karadan bağlayan multi-modal bir ulaşım güzergâhını kapsamakta.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU

M6Q1Pps54R4Ckkwo4K 1728030617 891 X750

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu (BTK), Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır. Demiryolu hattı, bölgede Ermenistan'ı etkisiz hale getirerek Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrinden başlayıp Gürcistan'ın başkenti Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek 5 km uzunluğunda bir tünelle Türkiye sınırlarına girerek, Kars şehrine kadar uzanmakta.

Kaynak: QHA