Tıbbi araştırmalardan ulusal güvenliğe kadar birçok alanda devrim niteliğinde

Kuantum bilgisayarların tıbbi araştırmalardan ulusal güvenliğe kadar birçok alanda devrim yaratacağını vurgulayan Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, geleneksel bilgisayarların aylar süren işlem süreçlerini saniyeler içinde çözen bu teknolojinin Türkiye’ye küresel caydırıcılık kabiliyeti kazandıracağını söyledi. Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı’nın Proba-3 misyonuna değinerek kuantum çağında enerji güvenliği ve elektromanyetik müdahalelerin yeni bir savaş alanı olacağını ifade etti.

2024 11 K U A N T U M21 1-1

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT tanıtıldı: Gelişme Türkiye'yi küresel oyun kurucu/bozucu bir aktör hâline getirdi

21. yüzyılın ikinci çeyreğinin kuantum çağı olarak anılacağını belirten YUTAM Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT'ın tanıtılmasının Türkiye'yi küresel oyun kurucu/bozucu bir aktör hâline getirdiğini vurguladı. Memoğlu, "21. yüzyılın ikinci çeyreği kuantum çağı olarak anılacak. Çünkü ulus devletler ve ulus ötesi teknoloji şirketleri için küresel caydırıcılık oluşturabilmenin yolu mevcut bilgisayar sistemlerinden daha hızlı işlem yapabilme kabiliyetine sahip kuantum bilgisayarına sahip olmakla mümkün olabilir. Türkiye geliştirdiği kuantum bilgisayarı ile 'bu masada da varım' dedi. Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı Quantum Computer of TOBB ETÜ (QuanT) tanıtıldı. Çünkü bu bilgisayar sistemi geleneksel bilgisayar sistemlerinden çok daha hızlı hesaplama/işlem yapabilme kapasitesine sahip. Geleneksel bilgisayar sistemleri ile 1 ayda, 1 yılda çözüme ulaşabileceğiniz/kavuşabildiğiniz sorunların çözümü kuantum bilgisayarları için saniyeler sürüyor. Tıbbi çalışmalarda, ilaç keşfinde, algoritma tasarımında, bilimsel tüm çalışmalarda, veri analizinde, ulusal ve küresel güvenlik mimarisi ve tesisinde kullanıldığında küresel oyun kurucu, küresel oyun bozucu bir güç hâline geliyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Images-236

ESA'nın Proba-3 misyonu üzerine düşünmek

Dünyanın en popüler yapay zeka aracı ChatGPT Dünyanın en popüler yapay zeka aracı ChatGPT

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın güneşin korona tabakasını detaylı gözlem için Hindistan'dan fırlatılan iki uydunun ardından da değerlendirmelerde bulunan Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın Hindistan'dan fırlattığı iki uydu güneşin korona tabakasını inceleme misyonunun ötesinde yapay güneş tutulmaları oluşturabilecek bir teknoloji. Kuantum çağının etkilerini gördüğümüzde kuantum savaşının içerisinde Türkiye'nin nasıl oyun kurduğunu, oyun bozduğunu gördüğümüzde farklı aktörlerde enerji kesintilerini, yapay güneş tutulmalarını, yapay güneş patlamaları oluşturarak küresel enerji sistemlerini hedef alabilmeyi caydırıcılık olarak kullanmak isteyecektir. Bu çerçevede Proba-3 misyonunu değerlendirirken enerji güvenliği çerçevesinde bakıldığında uydu iletişim hatlarını ve enerji sistemlerini etkileyecek elektromanyetik müdahelelere, dijital verilerin güvenliğinin hedef alınmasına, iklim müdahalelerine/manipülasyonuna (belirli bölgeleri gölgeleme vb.) neden olabileceğini de öngörmek lazımdır. Askerî alanda kullanımı çerçevesinde yapay gölge teknolojisi radar ve optik algılamayı zorlaştırmak için kullanılabilir. Yapay güneş tutulmaları gibi projeler enerji sistemleri ile bağlantılı olacağından elektromanyetik güvenlik alanı önem kazanıyor. Alanla ilgili çalışmaların yapılması önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Infografik

Yutam Map (2) 1734296968652

Kaynak: benguturk.com & YUTAM