Karaganda Üniversitesi'nden arkeologların bölgede yaptıkları dördüncü sezon kazılarında bulunan bu ilgi çekici piramit çeşitli nedenlerden dolayı büyüleyici olarak tanımlandı.
Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi'nden Dr. Aibar Kassenali'ye göre, yapı üzerinde yapılan karbon 14 analizleri piramidin MÖ 14. ve 12. yüzyıllar arasına tarihlendiğini gösteriyor.
Bilim insanları piramidin Begazı Dandibay kültüründen bir hükümdar için inşa edilmiş bir anıt mezar kompleksi olduğunu öne sürüyor.
Begazy-Dandybai kültürü, eski orta Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan topraklarında MÖ 13. ila 10. yüzyıllar arasında gelişen ve merkezi Saryarka bölgesi olan bir Geç Tunç Çağı kültürüdür.
Begazy-Dandybai mezarlarının çoğu kurganlardadır, ancak bu insanlar sıra dışı megalitik anıt mezarlar da inşa etmişlerdir.
Arkeologlar, mezar odasında antik süslemeli seramik kaplar, tunç ve altından yapılmış halkalı bir ok ucu ve arkaik bir yazı stiline benzediği düşünülen gizemli bir çanak çömlek parçası buldu. Araştırmacılar Andronovo kabile reisine ait bir hükümdarın kafatasını bulduklarında buranın bir mezarlık olduğu teorisi doğrulanmış oldu.
TRT Haber'e konuşan Dr. Kassenali, "Bölgede tespit edilen çok sayıda piramidal basamaklı anıt mezarın varlığı, Sarı Arka bozkırlarında yer alan Taldi Nehri vadisinin Tunç Çağında Andronovo toplulukları tarafından, tıpkı Mısır'daki Nil Vadisi gibi, büyük liderlerinin gömüldüğü krallar vadisi olarak kullanıldığını gösteriyor" dedi.
Karajartas piramidinde bulunan kesme taşlar, anıt mezarın büyüklüğü ve böylesine devasa bir yapının Tunç Çağında ve bozkır gibi çok kurak bir bölgede inşa edilmiş olması, Begazi Dandibay topluluklarının paylaştığı ve uyguladığı yüksek sanat anlayışının ve zengin ruhani inançların bir göstergesidir.
Bölgedeki insanların üçgen mezarlar inşa ettiğine dair tarihi ve arkeolojik kanıtlar bulunmaktadır.