Ortak geçmiş, ortak dil, ortak kimlik ve ortak kültür…

Türk dünyasının ortak gücü Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 15. yılında yeni bir Zirve'de Türk dünyasını daha da güçlendirmek üzere Bişkek'te buluşacak.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov'un ev sahipliğinde düzenlenecek olan Zirve'de, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Özbekistan Cumhurbaşkanları bir araya gelecek. Ayrıca gözlemci üyeler Macaristan, Türkmenistan ve KKTC'nin liderleri ve TDT Genel Sekreteri de zirveye katılacak.

Zirve, “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” sloganıyla düzenlenecek . Zirve'nin, Teşkilatın kapsamlı gündemine ilişkin üst düzey tartışmalar için önemli bir platform oluşturması bekleniyor. Bu kapsamda, liderler kilit konularda kararlar alıp anlaşmaları imzalayacak, ekonomi, ticaret, dijital dönüşüm, ulaştırma ve güvenlik alanlarındaki TDT projeleriyle ilgili resmi belgeleri onaylayacak.

Gündem kapsamında ayrıca, Üye Devletler ve Gözlemciler arasında çeşitli alanlarda çok taraflı iş birliğine odaklanarak, bölge ve ötesindeki siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin tartışmalar da yer alacak. Liderler, Türk dünyasının birliğini ve ilerlemesini daha da güçlendirmek için müşterek zorluklarla mücadele etme ve fırsatları değerlendirme konularında görüş alışverişinde bulunacaklar.

Zirvenin tamamlanmasıyla Dönem Başkanlığı Kazakistan'dan Kırgızistan'a geçecek. Kapanış töreninde ise Devlet Başkanları Bişkek Bildirisi'ni ve bazı önemli kararları imzalayacaklar.

Zirve öncesinde, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi, gündem maddelerine ve Devlet Başkanları tarafından imzalanacak belgelere son şeklini vermek üzere Bişkek'te toplanacak.

TDT 15 yaşında...

Temelleri, SSCB’nin dağılmasının ardından 1992 yılında atılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), resmi olarak 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması'yla ve “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi)” adıyla kuruldu.

2019'daki Bakü Zirvesi'nde, Özbekistan'ın da katılımıyla üye ülke sayısı 5'e çıkan teşkilatta Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) "gözlemci üye" olarak yer alıyor.

12 Kasım 2021'de düzenlenen 8. Liderler Zirvesi'nde birliğin adı, "Türk Devletleri Teşkilatı (TDT)" olarak değiştirildi. Bu değişim, uluslararası camiada Türk dünyasındaki entegrasyon sürecinde yeni bir dönemin başlangıcı şeklinde yorumlandı.

15 yılda, 4,5 milyon kilometrekare coğrafyaya yayılan ve bünyesinde 300 milyonluk bir nüfusu barındıran TDT, 30 farklı alanı kapsayacak şekilde gelişerek siyasi, ekonomik, kültürel, eğitim ve toplumsal alanlarda iş birliğini teşvik eden bir mihenk taşı haline geldi.

Ankara'da "1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası" Düzenlenecek Ankara'da "1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası" Düzenlenecek

TDT’nin bir önceki zirvesi geçen yıl Kazakistan’ın başkenti Astana’da “Türk Devri” mottosuyla gerçekleştirildi.

Indir-40

 “Türk Devri” teması, üye ülkelerin kısa sürede entegrasyonlarını tamamlamak adına önemli adımlar atması, Rusya, Çin, ABD ve Fransa gibi ülkelerin Orta Asya’da nüfuz kurma çabalarına bir cevap niteliği taşıdı.

15 yılda, kardeş ülkelerin ortak sesi olmayı başaran TDT, “Biz birlikte daha güçlüyüz!” sloganıyla Türk dünyası için emin adımlar atmaya devam ediyor.

TDT, ilk zirvesini 2011 yılında Almatı'da gerçekleştirdi ve Devlet Başkanları düzeyinde toplam 10 zirveye ev sahipliği yaptı. 11'inci zirve ise 6 Kasım'da Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenecek.

Kaynak: TRT Avaz