Bu kapsamda 2021 yılı sonunda başlatılan Türk Astronot ve Bilim Misyonu (TABM) projesi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilecek Türk Vatandaşı seçimi ve altyüklenici firma seçiminin yapıldığı aktarılmıştır. Uzaya gönderilecek Türk Vatandaşının ISS’te yapacağı bilimsel deneylerin belirlenmesine yönelik teknik çalışmaların ise sürdürüldüğü belirtilmektedir. Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesinde TÜBİTAK Uzay ile alt yüklenici ABD’li firma Axiom Space arasındaki sözleşme Eylül 2022 tarihinde imzalanmasının ardından astronot ve deney seçim çalışmaları somut zemine oturtulmuştur. Ayrıca, uzaya çıkacak astronotun ISS’te yapacağı deneylerin belirlendiği ve bunların uyum ve entegrasyon çalışmalarının başladığı yazı kapsamında paylaşılmıştır.

AXIOM-Space-TUBITAK-Space

Türk astronot adayları uzaya yükseliyor

Seçilen astronot adayları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever (1 asil, 1 yedek) Nisan ayı sonunda açıklanmış ve ABD’de eğitime başlamışlardı. Adayların eğitimleri, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir ve eğitim süresi yaklaşık 6 ay olarak planlanmıştır. Gezeravcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda F-16 pilotu olarak görev yapmaktadır. Yedek uzay yolcusu ise ROKETSAN’da sistem mühendisi olarak çalışmaktadır. Uzaya gönderilecek Türk vatandaşının eğitim süreçlerini tamamlamasının ardından 2023’ün son çeyreğinde uzaya çıkması planlanıyor. Uzay yolculuğunun süresi ise 10 gün olacak. Adaylar, SpaceX şirketinin Crew Dragon adlı mürettebat aracıyla uzaya fırlatılacaklar ve bu süre içinde uluslararası uzay istasyonunda kalacak ve bilimsel çalışmalar yapacaklar.

Ülkelerin, insanlı uzay faaliyetleri son yıllarda önemli ölçüde artış göstermekte. 2023 yılı başında Çin Tiangong Uzay İstasyonu ve Uluslararası Uzay İstasyonunda eşzamanlı olarak bulunan insanların sayısı 17 oldu. Bu sayının, önümüzdeki yıllarda yeni uzay istasyonlarının kurulması, Ay ve diğer gök cisimlerinde yaşam alanlarının (habitat) oluşturulması ile daha da artış göstermesi bekleniyor.

astronot-1140x815

Ülkemiz, proje ile insanlı uzay faaliyetlerini başlatmaktadır. Şubat 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dünya ile paylaşılan Milli Uzay Programı, ülkemizin önümüzdeki 10 yıla dair uzay stratejilerini ve politikalarını belirleyen bir programdır.10 yıllık programda yer alan 10 hedef arasında; 2023’te Ay’a yerli üretim motor ve uzay aracıyla yapılacak sert iniş, 2028’de yumuşak iniş, uzaya ilk Türk vatandaşının gönderilmesi ve uzay limanı işletmesi kurulması da var.