Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), dijital tasarım ve üretim laboratuvarında 3D tasarım, modelleme, üretim, robotik ve mekatronik çalışmalar yapma olanağı sunan Cezeri-Lab projesini Kırgızistan’da bir kez daha uygulamaya soktu. TİKA'nın Kırgızistan Devlet Teknik Üniversitesinde gerçekleştirdiği son projesi ile birlikte Kırgızistan'daki 18. Cezeri-Lab projesi hayata geçmiş oldu.

İKİ HAFTALIK EĞİTİM PROGRAMI DÜZENLENDİ  

TİKAayrıca 3D yazıcı, 3D tarayıcı, lazer kesim ve CNC kesici makinesi, torna, matkap tezgâhları, bilgisayar, dijital mikroskop, robotik eğitim setleri ve gerekli tüm diğer mekanik-elektronik araç gereçlere sahip laboratuvarda çalışacak akademisyenler ve öğrenciler için eğitim programı düzenledi.

70316effeb874b38a2cb43e4139c7912-1701092076-419

Eğitim boyunca katılımcılar, laboratuvardaki cihazlar ve ilgili yazılımların yanı sıra robotik programlama konularında da bilgi edinmiş oldu. Katılımcılar ayrıca, eğitim sonunda setifikalarını almaya hak kazandı.

“CEZERİ-LAB” İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Bakan Bayraktar ve Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov, İstanbul Energy Forum'da İşbirliği Olanaklarını Görüştü Bakan Bayraktar ve Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov, İstanbul Energy Forum'da İşbirliği Olanaklarını Görüştü

TİKA’nın yürüttüğü "Cezeri-Lab" projesinin ismi, "Robotların Babası" olarak kabul edilen İsmail el-Cezeri'den alıyor. İsmail el-Cezeri’nin ilk robotu yapıp çalıştırıldığı kabul ediliyor. Sibernetiğin kurucusu olan Cezeri’nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmakta.

kultur-elcezeri-1701092089-178

Kaynak: QHA