Bölücü örgüt mensuplarının inlerine teker teker giren Türk Komandosu, son dönemde Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde örgüt mensuplarının kış yapılanmasına derin darbe vuruyor. Bu kapsamda üst üste mağaralara girilirken, girilen mağaralarda ise çok sayıda yaşam malzemesi ve mühimmat ele geçiriliyor.

Son olarak girilen bir mağarada, çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Ele geçirilen mühimmat arasında, Sovyet yapımı SA-7 Grail veyahut Strela-2 olarak adlandırılan portatif hava savunma füzesinin bulunması ise dikkat çekti.

Akhisar'da Jandarma operasyonunda ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi Akhisar'da Jandarma operasyonunda ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi

Alçaktan uçan hava hedeflerine karşı etkili olan Strela-2 MANPADS, özellikle helikopter gibi döner kanatlı hava araçları için yüksek risk teşkil ediyor.

Strela-2 MANPADS

NATO tarafından SA-7 Grail olarak adlandırılan Strela-2, birinci nesil taşınabilir bir Rus yapımı kısa menzilli hava savunma füzesidir. FÜZENİN geliştirilmesine 1959 yılında başlanmış ve temel versiyonu 1966 yılından sonra hizmete girmiştir.

Igla S M A N P A D S

IGLA-S

Geliştirilmiş kızılötesi güdüm sistemi, daha etkili bir harp başlığı ve motor ile yeni tespit cihazı içeren gelişmiş versiyonu STRELA-2M (SA-7B) ise 1971’den beri hizmettedir. Yeni nesil güdüm sisteminin dahil edildiği bir başka yükseltme de 1970’lerin sonunda yapılmıştır. Bu sistem daha hassas olup, kızılötesi karıştırmaya ya da kızılötesi sahte hedeflere karşı daha dayanıklıdır ve önemli ölçüde daha kısa tepki süresine sahiptir.

Füze, omuzundan ateşleyen nişancının kaskına takılabilen minyatür bir radyo-elektronik yön bulucu ile arayüz oluşturabilmektedir.

1970’lerin sonundan itibaren, bu füzenin modifiye edilmiş versiyonu Mi-24 (HIND E) taarruz helikopterlerini silahlandırmak için hava hava füzesi olarak kullanıldı. STRELA-2 füzesi dünya çapında birçok silahlı kuvvetlerde yaygın olarak kullanılmaktadır; lisans altında başka birçok ülkede de üretilmiştir. Üretilen füzelerin toplam sayısının 50 bin adet olduğu tahmin edilmektedir.

Rus üretim ve ihracat şirketi Kolomna NPO (veya KBM) 1997 yılında füzenin modernizasyonu için bir teklif başlattı. Modernizasyon, soğutmasız detektörlü iki modlu kızılötesi güdüm sistemi 9E46M’den oluşuyordu. Bu sistem, her türlü kızılötesi karıştırmaya karşı sofistike bir korumaya sahip olan yeni nesil füze sistemi IGLA’nın (NATO kodu: SA-18 GROUSE) bir parçasıdır.

Temel Teknik Veriler (SA-7B)

  • Azami etkili menzil: 4.2 kilometre
  • Azami etkili irtifa: 2.3 kilometre
  • Azami füze uçuş hızı: Saniyede 580 m/s
  • Tüm setin toplam ağırlığı: 15 kg
  • Füze ağırlığı: 9.85 kg
  • Harp başlığı ağırlığı: 1,8 kg
  • Füze gövdesinin çapı: 72 mm
  • Kurulum süresi: maks. 6 saniye
  • Tepki süresi: maks. 5 saniye
  • Kendini imha süresi: 14 ila 17 saniye
Kaynak: SavunmaSanayiST.com