TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi Dr. Najat Maalla M'jid ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
Meclis'te gerçekleşen görüşmede konuşan Yanık, dünyada fiziksel, sosyal, siyasal anlamda oluşan her türlü olumsuzluktan ilk etkilenen grubun çocuklar, kadınlar ve engelliler olduğunu söyledi.
Çocukların, dünyanın geleceğinde önemli bir yerinin olduğunu belirten Yanık, "Globalleşen ve iletişimin bu kadar arttığı ve kolaylaştığı dünyada sorunlar da çeşitli coğrafyalarda aynılaşmaya, benzeşmeye başladı. Artık insanlığa, özellikle çocuklara ve diğer gruplara yönelik çalışmalarımızı, kaygılarımızı paylaşmamız ve birlikte çözüm yolları aramayı yoğunlaştırmamız gerekiyor." diye konuştu.
Sokak çocukları, çocuk işçiliği, özgürlüğünden yoksun bırakılan çocuklar, çocukların güvenli seyahati, dijital ortamın çocuklar için getirdiği yeni ve başa çıkılması gereken sorunlara işaret eden Yanık, BM'nin bu alanda yapacağı tüm çalışmalara Komisyon olarak katkı sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.
İsrail'in, 7 Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılarda 60 bin insanın hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 65'inin kadın ve çocuklar olduğunu vurgulayan Yanık, dünyadaki çocukların yaşadığı belli başlı sorunları konuşurken Filistin'deki çocuklar için aynı durumun geçerli olmadığına; Gazze'deki çocukların yaşadığı tek problemin, hayatta kalabilmek olduğuna dikkati çekti.
Hayatını kaybeden çocuklar söz konusu olduğunda dijital sorunları konuşmaya artık gerek kalmadığını belirten Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, Komisyon olarak en başından itibaren parlamentolar arası muhataplarımıza, ana akım medyaya İsrail'in soykırıma dönüşen uygulamalarının durdurulması için düzenli aralıklarla çağrılar yapıyoruz. BM'yi ziyaret ederek bu irademizi de ortaya koyduk. Bu noktada tüm uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerçekleştiriyoruz. 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de hayatını kaybedenlerin 3 bini iki yaşın altında bebekler. BM'nin ama özellikle sizin temsilciliğiniz başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların, çok daha güçlü bir şekilde İsrail'in bu saldırılarına karşı ses vermesi gerekiyor. Hiçbir uluslararası kurumu, kuralı tanımayan bir İsrail devletiyle karşı karşıyayız."
"Güvenlik Konseyi'nin atacağı adımlar yeterli olmadı"
BM Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi M'jid ise çocuklar özelinde yaptıkları çalışmalarda parlamentoların kilit bir role sahip olduğunu anlattı.
İnsan hakları ihlallerinin incelenmesi konusunda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun yaptığı çalışmaların değerli olduğunu dile getiren M'jid, "Arka planlarından bağımsız olarak göçmenler, mülteciler ve sığınmacılar başta olmak üzere herkes için aynı çalışmayı, hassasiyeti yürütüyor olmanız bilhassa takdire şayan. İnsan haklarıyla ilgili çalışmalarda, küreselleşen ve sorunları benzeşen dünyada parlamentolar arası ilişkinin de çok özel bir yeri var." dedi.
Küresel çapta yaşanan gelişmeler, sınır ötesi hareketler, savaşlar çatışmalar, iklim değişikliği, doğal afetlerin yanı sıra zorla yerinden etme gibi hususların dikkate alınması gerektiğini anlatan M'jid, dünya çapında yerinden edilen 43 milyon çocuğun olduğunu, bu rakamın çok ciddi boyuta ulaştığını aktardı.
BM'nin, devletlerin oluşturduğu bir kuruluş olduğunu hatırlatan M'jid, şunları kaydetti:
"Filistin konusunda, başından beri orada çalışmalarını yürüten, hayatını kaybeden BM çalışanları var. Güvenlik Konseyi'nin atacağı adımlar yeterli olmadı. Sistemin revize edilmesinin gereklilik olduğunun biz de altını çizebiliriz. Geleceğe yönelik bu paktın amaçlarını yerine getirmesi ve devletlerin daha caydırıcı olması açısından önemli bir revize süreci gerekiyor. Uluslararası insancıl hukuka karşı gerçekleşen ihlallerin karşısında hesap verilebilirlik mekanizmalarının standartlaştırılması ve caydırıcılığın sağlanması önem taşıyor."