Türk Dünyası

Taşkent Şehitleri katliamın 50. yılında anıldı

Rumlar tarafından 15 Ağustos 1974 tarihinde katledilen Taşkent Şehitleri, katliamın 50. yılında Şehitler Anıtı'nda yâd edildi.

15 Ağustos 1974 tarihinde Rumlar tarafından ketledilen Kıbrıslı Türkler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın katılımıyla düzenenlenen programda anıldı. Katliamın 50. yılında anılan Taşkent Şehitleri bugün düzenlenen törenle yeniden yâd edildi. 

Taşkent Şehitleri Anıtı'nda gerçekleştirilen törene; KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ve Taşkent Şehit Aileleri Derneği Başkanı Erdinç Erdağlı, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri, kurum, dernek, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve şehit aileleri katıldı. 

"KIBRIS TÜRKÜ ÇOK ACI ÇEKTİ, ÇOK BEDEL ÖDEDİ"

Tören; protokolün anıta çelenk bırakması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bayrak göndere çekildikten sonra Cumhurbaşkanı Tatar konuşma yaptı. Tatar 50 yıl önce Rum askeri ve polisi tarafından Türklerin katledildiğine dikkat çektiği konuşmasında, “Kıbrıs Türkü çok acılar çekti, çok bedeller ödedi" diyerek katliamların tüm dünyanın gözü önünde, Birleşmiş Mİlletlerin (BM) şahitliğinde gerçekleştiğini ifade etti.

Tatar, “Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürebilir bir çözümün olabilmesi için bizlerin de iradesini ortaya koymamız gerektiğini kabul ederken, bunları da unutmamız mümkün değildir” ifadesini kullanarak, katliamların 1974'ten önce başladığına işaret etti.

Tatar, EOKA terör örgütünün ENOSİS hayalleriyle bin 30 köyü yakıp yıktığını vurguladı. Kıbrıs Türkü şehitlerinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğinin altını çizen Tatar, “Kıbrıs’ta böyle bir acıyı tekrar yaşamamak için yıkılmadan, pes etmeden üzerine titrediğimiz kırmızı çizgilerimizi sonuna kadar birlik ve beraberlik içinde savunmamız gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

"NE BAYRAĞIMIZDAN NE TOPRAĞIMIZDAN NE DE ANAVATNIMIZDAN VAZGEÇECEĞİZ"

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Benan ise “Enosis hayaliyle yaşayan Rum-Yunan ikilisinin evlerinden ettikleri, göçe zorladıkları ve rastgele katlettikleri masum insanları, bizler özgür ve huzur içinde yaşayalım diye canlarını feda eden şehitlerimizin verdiği onurlu mücadeleyi asla unutmamalıyız.” dedi. Benan 15 Ağustos günü yaşananları anlattı. Ardından Benan sözlerine, “Ne toprağımızda, ne bayrağımızdan ne de anavatan Türkiye'den asla vazgeçeceğiz.” ifadeleriyle son verdi.

"BEDELİNİ ŞEHİTLERİMİZİN ÖDEDİĞİ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDEN VAZGEÇMEMELİYİZ"

Son olarak Taşkent Şehit Aileleri Derneği Başkanı Erdağlı, "Bu yaşananları aradan 50 yıl geçse de unutmak da unutturmak da mümkün değildir. Elli yıldır bu adada kan dökülmemesi bir barış ortamının mevcut olduğunu göstermektedir. Zaman zaman Kıbrıs sorununa bir çözüm bulma çabaları gündeme geliyor. Bir çözüm mümkün olur mu olmaz mı veya nasıl bir çözüm bulunur bilemiyorum ama 1974 sonrası kavuştuğumuz barış ve güven ortamından ve bedelini şehitlerimizin ödediği özgürlüğümüzden vazgeçmemiz söz konusu olamaz.” ifadelerini kullandı.