“KURDUĞUMUZ 2 TEKSTİL ATÖLYESİNDE 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2024-2028 dönemi Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve bölge kalkınma planı kapsamında Kars’ı öncelikli dönüşüm ili olarak nitelendirdiklerini ifade ederek, “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında; peynir altı suyu işleme, kavılca buğdayından dondurulmuş unlu ürün üretimi, Kaz Ürünleri Entegre Tesisi ile 5 Yıldızlı Otel yatırımını Kars’ımıza kazandıracağız. Çalışan ve Üreten Gençler Programında Sarıkamış’ta ve Kars Merkezde kurduğumuz iki tekstil atölyesinde 500 kadınımız ve gencimiz istihdam edilecek.” dedi.


Bakan Kacır, “Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi Açılış Töreni”ne katıldı. Kacır, burada yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği destekli Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, Kars’ta ekonomiyi canlandıracak, turizm potansiyelini artıracak, tarihi yapıların kentin kimliğine, dokusuna uygun şekilde geleceğe taşıyacak projeleri devreye aldıklarını söyledi.  5,5 milyon avroluk projenin Kars’a, Türkiye’ye ve milletimize hayırlar getirmesini temenni eden Kacır konuşmasında şunları ifade etti:


TEMEL HEDEFLERİMİZ: Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 62 milyon 300 bine erişti. Turizm gelirleri de 61 milyar doları aştı. Bir rekora imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor.
ÇOK BOYUTLU PROJELER: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; turizmi yerel kalkınmanın taşıyıcısı, kültürel mirasın koruyucusu ve bölgesel refahın kaynağı olarak addediyoruz. Bu doğrultuda şehirlerimizin kültürel mirasını koruyan, ekonomik potansiyelini harekete geçiren ve sürdürülebilir kalkınmayı önceleyen çok boyutlu projeleri hayata geçiriyoruz.


KALKINMA AJANSLARI DESTEKLERİ: Kalkınma Ajanslarımız eliyle şehir merkezlerini ihya ediyoruz. Sağlık, inanç, macera, gastronomi başta olmak üzere; ekoturizm potansiyelimizi artırmaya odaklanan 3 binden fazla projeye, 16 milyar lira destek sağladık.


BÖLGE KALKINMA İDARELERİ: Bölge Kalkınma İdarelerimiz vasıtasıyla, turizm sektöründe yerel kalkınma ve büyümeyi sağlayacak 400 projeye 8 milyar lira destek verdik. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programıyla; kültürel mirasın korunması, beşeri sermaye ve altyapı kapasitesinin artırılması, doğa turizminin dezavantajlı kesimlere sosyo-ekonomik açıdan katkı sağlamasına dönük 27 projeye 218 milyon lira kaynak sağladık.


CAZİBE MERKEZLERİ DESTEKLEME PROGRAMI: Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla, turizm sektörümüzün altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarını karşılayacak 35 projeye, 2,8 milyar liralık destek sunduk. “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında yürüttüğümüz 7 projeyle, 48 milyon Avro finansmanı; şehirlerimizi yerli ve yabancı turistler için önde gelen destinasyonlar arasına taşıyacak projeler için harekete geçirdik.


MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEK DÖNÜŞÜM: Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz, yaklaşık 250 milyon lira bütçeli “Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi” ile de Kars’ın turizmde marka değerini yükseltecek bir dönüşüm sürecini başlattık. Haydar Aliyev Caddesi üzerinde yer alan 23’ü tescilli 32 binanın görsel kimliğini güçlendirdik. Kamu binalarını turizme kazandırdık. Caddenin alt yapı, aydınlatma ve çevre düzenlemelerini gerçekleştirerek 700 metrelik bir turistik güzergâh oluşturduk.


ÇEVRESEL İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI: UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Ani Ören Yerinde ziyaretçi deneyimini zenginleştirecek çevresel iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdik. Kars’ın turizm potansiyelini ortaya koymak ve görünürlüğünü artırmak adına kapsamlı bir tanıtım ve kapasite geliştirme çalışması Kalkınma Ajansı öncülüğünde yürütmüş olduk.


20 MİLYAR TL’LİK YATIRIM: Son 22 yılda; Şehrimizde gerçekleşecek yatırımlar için 223 teşvik belgesi düzenledik. 20 milyar liralık yatırımın ve 12 binden fazla istihdamın önünü açtık. Şehrimiz sanayiinin kalbinin attığı Kars OSB’mizin büyüklüğünü 149 hektardan 253 hektara çıkardık. OSB’mizin altyapı çalışmalarına 292 milyon lira kaynak sağladık. OSB’mizin arıtma tesisini de hızla tamamlayacağız. Yine organize sanayi bölgemizde de kamulaştırma çalışmalarını hızlandırıyoruz.
KOSGEB DESTEKLERİ: 22 yıl öncesine kadar Kars’ta KOSGEB desteklerinden yararlanan işletmemiz bulunmuyordu. Son 22 yılda ise KOSGEB eliyle şehrimizdeki 2 bin 483 KOBİ’mize 537 milyon lira destek verdik.


YEREL DEĞERLERE KORUMA: Kars’ın yerel lezzetlerinin, kültürel değerlerinin üreticiden tüketiciye koruma zinciri oluşturarak markalaşması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kars Gravyer Peynirinden Balına, El Halısından Kars Kaşarına, Kaz Etinden Kağızman Uzun Elmasına ilimizin 10 kıymetini coğrafi işaret ile tescilleyerek yerel değerlerimizi koruma altına aldık.
TÜRKİYE’NİN İLK PEYNİR MÜZESİ: Serhat Kalkınma Ajansımızla, 329 kalkınma projesine 914 milyon lira destek sunduk. Türkiye’nin ilk peynir müzesini hayata geçirdik. Ülkemizin önemli kayak merkezlerinden Sarıkamış’ın turizmde cazibesini artıracak adımlar attık. Kars Bedesteni ve Çayı Projeleri ile Kars’ta hem yeni bir destinasyon oluşturduk hem de kent kimliğine değer kattık. 1064’te Sultan Alparslan’ın Anadolu’da ilk fethettiği şehir olan Ani’de, ilk Türk Camii Ebul Menuçehr Camimizin restorasyonunu gerçekleştirdik. Minaresinden beş vakit ezan okunan camimizi ibadete açtık.

Tokat'ta "3 Kuşak Tek Yürek Doğa Yürüyüşü" etkinliği yapıldı Tokat'ta "3 Kuşak Tek Yürek Doğa Yürüyüşü" etkinliği yapıldı


YERELDE KALKINMA FAALİYETLERİ: DAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle 75 projeye 559 milyon lira kaynak sunarak yerelde kalkınma faaliyetlerini destekledik. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında; Namık Kemal Kültür Evi Yöresel Ürünler Deneyimleme Atölyesi Projesini hayata geçiriyoruz. Bu atölye ile Kars Kafkas bebeği ve coğrafi işaretli Kars el halısı gibi geleneksel ürünlerin üretilmesini ve tanıtımını sağlayacağız.


ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM İLİ: 2024-2028 dönemi Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz ve bölge kalkınma planımız kapsamında Kars’ımızı öncelikli dönüşüm ili olarak nitelendirdik. Şehrimizde et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri işleme, meyve ve sebze işleme faaliyetlerine yönelik uygulamaları yaygınlaştıracağız. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında; peynir altı suyu işleme, kavılca buğdayından dondurulmuş unlu ürün üretimi, Kaz Ürünleri Entegre Tesisi ile 5 Yıldızlı Otel yatırımını Kars’ımıza kazandıracağız. Çalışan ve Üreten Gençler Programında Sarıkamış’ta ve Kars Merkezde kurduğumuz iki tekstil atölyesinde 500 kadınımız ve gencimiz istihdam edilecek.


KARS’A BİLİM MERKEZİ: Anadolu’nun tüm şehirlerinde Türkiye’nin bilim ve teknoloji atılımına, Milli Teknoloji Hamlesine katılacak gençlerimizi ve çocuklarımızı keşfetmek bizim için çok kıymetli. Bu anlayışla Kars’ta kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyesinde 128 ortaokul ve lise öğrencimiz Geleceğin teknoloji Yıldızları Programında geleceğe hazırlanıyor. Ve İnşallah önümüzdeki dönemde tarihi bir süt fabrikasında Kars’a mükemmel bir bilim merkezini de kazandırmış olacağız.

Muhabir: Cansu Acar