Suudi Arabistan, teslim aldığı bu ilk radara ilaveten 6 adet radar daha teslim alacak. İmzalanan sözleşmeye binaen Raytheon, söz konusu radarlar için bir adet Ana Güç Ünitesi tedarikinde ve 5 yıllık bakım hizmetinde de bulunacak. Anlaşma dahilinde 44 adet THAAD Fırlatıcısı, 360 adet THAAD füzesi ve 16 adet atış kontrol ve iletişim ünitesinin tedariki de bulunuyor. AN/TPY-2 radarlarının 870 ila 3.000 km arasında değişen mesafelerdeki hedefleri tespit edebilme kapasitesine sahip olduğu ve bu özellikleriyle dünyanın en güçlü balistik füze tespit radarları arasında yer aldığı biliniyor.

STM KARGU zırh delici harp başlığıyla ilk testte tam isabet STM KARGU zırh delici harp başlığıyla ilk testte tam isabet

Balistik Füzelere Karşı AN/TPY-2 Kalkanı

RTX (eski adıyla Raytheon) tarafından geliştirilen AN/TPY-2 radarları, Galyum Nitrür yarı iletken teknolojisi ile donatılmış durumda. Bu yarı iletken, geleneksel radyo frekansı teknolojilerine kıyasla daha etkili, hafif ve enerji açısından verimli olma avantajı sağlıyor. Kısa, orta ve uzun menzilli balistik füzeleri tespit etme ve izleme yeteneğine sahip olan bu radarlar, “İleriye Dayalı Mod” ve “Terminal Modu” olmak üzere iki farklı modda çalışabiliyor.

Balistik füzelerin uzun menzilden tespiti için geliştirilen AN/TPY-2 Radarı, X-Band frekansında çalışan kara konuşlu bir radar sistemine sahip. Yaklaşık 1000 kilometre menzili bulunan sistem, Türkiye’de de Kürecik Radar Üssü’nde, İran’ın balistik füze faaliyetlerinin incelenmesi amacıyla bulunuyor. Sistem, Birleşik Arap Emirlikleri envanterinde yer alan ABD üretimi THAAD Anti-Balistik Füze (ABM) sisteminin ana sensör birimidir.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com