Milli İnsansız Otonom Sualtı Aracı “STM NETA” SAHA EXPO Fuarı’nda ilk kez kamuoyuna tanıtıldı. STM’nin kendi kaynaklarıyla geliştirdiği araç, askeri ve sivil kullanım için geniş bir görev yelpazesine sahip olacak. STM NETA’nın ilk operasyonel görevi ise deniz mayınlarının tespit edilmesi olarak belirlendi.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, fuar sırasında yaptığı açıklamada, insansız hava ve deniz platformlarının modern savaş alanlarında giderek daha fazla kullanıldığını vurgulayarak, STM’nin bu alanda önemli bir adım attığını ifade etti. Güleryüz, “Harp sahasında yaşanan dinamik gelişmeler, insansız hava ve deniz platformlarının kullanımının giderek yaygınlaştığını bizlere gösteriyor. Türkiye’nin askeri denizcilik alanındaki lider mühendislik firması olarak, denizcilik yetkinliklerimizi, taktik insansız hava araçlarındaki (İHA) otonom kabiliyetlerimizi ve komuta kontrol mühendisliğimizi birleştirdik ve kendi öz kaynaklarımızla milli insansız otonom sualtı aracımızı geliştirdik.
Bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz ‘STM NETA 300’ sığ su sualtı aracımız bizim için sadece bir başlangıç ve ailenin ilk üyesi. STMNETA 300’ün ilk görevi mayınların tespit, sınıflandırma ve teşhisi olacak. STM NETA 300 modüler ve esnek tasarımı, yüksek otonomi seviyesi, özgün yazılımı sayesinde, hem askeri hem de sivil ihtiyaçlara cevap verecek çözümleri sunacak.” dedi.
Askeri ve Sivil Görevlerde Kullanılacak
STM NETA, 300 metre derinlikte mayınları tespit edebilecek kabiliyete sahip olup, sualtı savunma harbine katkı sağlayacak. Aynı zamanda boru hatlarının incelenmesi, deniz tabanı araştırmaları ve jeofizik incelemeler gibi sivil görevlerde de kullanılabilecek. STM NETA’nın geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Güleryüz, “Askeri alanda keşif, gözetleme, istihbarat toplama gibi görevlerde hizmet verecek. Ayrıca, denizaltı savunma harbine katkı sağlayacak ve patlayıcı maddelerin imhası gibi kritik operasyonlarda kullanılacak. Sivil alanda ise boru hatları ve deniz üstü enerji kaynaklarının incelenmesi gibi görevlerde yer alacak.” dedi.
Mavi Vatan İçin Caydırıcı Güç
STM NETA, Mavi Vatan’ın derinliklerinde güvenliği artırmak amacıyla geliştirilmiş olup, gelecekte daha büyük ve farklı görevler için insansız sualtı araçlarının da planlandığı ifade edildi. Güleryüz, sualtı araçlarının daha derinlerde görev yapabilmesi için yeni projelerin devam ettiğini belirterek, “STM NETA ailesinin genişleyeceğini ve bu araçların Türkiye’nin savunma kabiliyetini artıracağını düşünüyoruz. Aynı zamanda dost ve kardeş ülkeler için de ihracat potansiyeli yüksek bir ürün ailesi ortaya koymuş olacağız.” şeklinde konuştu.
STM NETA’nın Teknik Özellikleri
STM NETA 300, yerli mühendislik ile geliştirilen bir insansız otonom sualtı aracı olarak 300 metre derinliğe kadar görev yapabiliyor. Yandan taramalı sonar ve boşluk doldurma sonarıyla donatılan araç, mayın tespit ve imha görevlerinde yüksek doğruluk sağlıyor. 70 kg’lık temel konfigürasyonu ile iki kişi tarafından taşınabilen araç, 5 deniz mili hıza ulaşabilecek ve 24 saate kadar görev yapabilecek bir batarya ile donatıldı. STM NETA, sentetik açıklıklı sonar (SAS) entegrasyonu ile geniş bir tarama alanı elde edebiliyor ve suüstü platformlarından kolaylıkla sevk edilebiliyor.