Türk edebiyatına ilişkin bir bellek oluşturmak, edebiyata görünür kazandırmak amacıyla kurulan TYS'nin Kadıköy Kemal Tahir Kütüphanesi'ndeki Edebiyat Belgeliği, edebiyatçıların hatıralarını muhafaza etmeye devam ediyor.

TYS Başkanı Adnan Özyalçıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cengiz Bektaş'ın edebiyatta bir yapı ustası olduğuna dikkati çekerek, "Onun şiirinde sözcükler bir yapının tuğlaları gibi dizilirler. Dizelerle istiflenirler, üst üste, kat kat birikirler. Onun şiiri bir yapının damı gibi üstümüzü örter, içimizi ısıtır. Güzel olduğu kadar yararlıdır. Cengiz'e göre sanatın amacı yaratılan bütün güzelliklerle zenginlikleri eşitçe paylaşmaktır." dedi.
11051E4C-B43A-448C-8ED7-C3E2CF93472F

Özyalçıner, TYS olarak ileride bir yazarlar müzesine ön ayak olması için bellek oluşturma fikrinin Cengiz Bektaş'a ait olduğuna değinerek, Bektaş'ın edebiyata yaklaşımını "bir yaşama kültürü oluşturmak" olarak açıkladı.

Türkiye'ye en yoğun tarihi eser iadesi ABD'den yapılıyor Türkiye'ye en yoğun tarihi eser iadesi ABD'den yapılıyor

Kadıköy Kemal Tahir Kütüphanesi'ndeki Edebiyat Belgeliği'nin yıllar içinde büyüdüğünü ifade eden Özyalçıner, "Yeni hatıralar eklemeye devam ediyoruz. Böylece bir yazarlar müzesi oluşturacak kapsamda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Oğuz Makal dostumuz, Suat Taşer'in hatıralarının kendisinde olduğunu söyledi. İlerleyen dönemlerde bir Suat Taşer dolabı oluşturacağız." şeklinde konuştu.

09ADC786-75F8-421B-AF1B-0354F8EC018E

Etkinliğe, şair Cengiz Bektaş'ın eşi Gönül Bektaş, oğulları, yazar arkadaşları Mustafa Köz ve Oğuz Makal'ın yanı sıra çok sayıda edebiyatsever katıldı.

TYS Müze Belgeliğinde, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Melih Cevdet Anday, Arif Damar, Talat Sait Halman, Vedat Günyol, Şükran Kurdakul, Sennur Sezer, Enver Ercan, Salih Bolat gibi yazarların ve şairlerin yazı gereçleri, ilk baskı kitap örnekleri, yazı taslakları görülebilir.

Kaynak: AA