Rusya ile Hindistan arasında imzalanan S-400 anlaşmasına ait önemli belgeler Ukraynalı hacker grubu Cyber Resistance tarafından sızdırıldı. Defence Blog kaynaklı habere göre S-400 anlaşmasının tüm detayları dünyaya sızdırılmış oldu. Bazı Rus askerlerin e-postalarının hacklenmesiyle ortaya çıkan veriler, Rusya-Hindistan savunma sözleşmelerine ait hassas bilgiler içermekte. Bu sözleşmeler arasında, kamuoyunda büyük yankı uyandıran S-400 füze sistemleri anlaşması da yer alıyor.

Kritik bilgilerin sızdırılması, Hindistan ve Ukrayna’yı ilgilendiren diplomatik bir olayla aynı zamana denk geldi. Söz konusu sözleşme, Putin’in Hindistan ziyareti sırasında 2018’de imzalanmıştı. Ayrıca o yıllarda 5 milyar doların üzerinde bir tutara ulaşan anlaşma, Rus savunma sanayii için çığır açıcı olarak duyurulmuştu. 2018 yılında imzalanan anlaşma yalnızca önemli bir finansal getiri sağlamadı. Aynı zamanda Hindistan’ın Rus askeri teknolojisine olan bağımlılığını derinleştirmek için de stratejik bir hamle gerçekleştirildi.

B2 10

Sızdırılan belge (Görsel: Defence Blog)

Sözleşme, Hindistan’a eğitim verilmesini ve Hindistan’ın Rusya’nın uzmanlığına ve gelecekte yapacağı güncellemelere bağlı kalacağını içeriyordu. Ancak, Rusya’nın “kendi ihtiyaçları” ve Ukrayna ile devam eden savaşı nedeniyle meydana gelen gecikmeler, anlaşmada bazı sorunları ortaya çıkardı. Oluşan bu aksiliklere rağmen Rusya, Hindistan üzerindeki stratejik etkisini sürdürmek için sözleşmeyi yerine getirmeye kararlıydı.

Sızdırılan belgelerde, tüm bileşenlerin miktarını ve kodlarını belirten S-400 sistemlerinin ayrıntılı envanterlerini içermekte. Ayrıca belgeler Rusya’nın Hindistan’a tedarik edeceği mühimmatın tam sayısını da listeliyor. Buna ek olarak önemli belgelerden biri, S-400 hava savunma sistemi bölümlerinin ayrıntısını da ortaya koymakta. Sızıntıda Rusya’nın hassas bilgileri güvence altına alamadığı da belirtildi. Ayrıca bu durumun hem kendilerinin hem de ortaklarının güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Sızıntı, ayrıntılı savunma sözleşmelerini ifşa ederek, Rusya ile askeri anlaşmalar yapan ülkeler için bir uyarı niteliğinde. Gerçekleşen olayda özellikle mevcut güvenlik zafiyeti olduğu vurgulanmaktadır. BaumankaLeaks olayı, Rusya’nın hassas savunma bilgilerini ele alış biçimindeki kritik zaafları ortaya çıkararak ülkenin uluslararası askeri ortaklıklarını tehlikeye atmıştır.

B2 11

Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı

Sızdırılan belge (Görsel: Defence Blog)

Kaynak: defenceturk.net