Romanya’nın Regina Maria ve Regele Ferdinand isimli iki fırkateyni Romanya Savunma Bakanlığı tarafından değerlendirilmekte olan ve maliyeti 1.5 milyar euroya yaklaştığı bildirilen bir modernizasyon ve silahlandırma programı için gecikmiş durumda. 2000’li yılların başında satın alınan iki İngiliz Type 22 fırkateyninin her ikisi de 1980’lerin başında Birleşik Krallık tarafından inşa edildi.

Bu gemilerin, Fransız Naval Group ve Constanta Tersanesi’nden oluşan konsorsiyumun mali nedenler ve konsorsiyum içindeki çeşitli anlaşmazlıklar yüzünden sözleşmeyi imzalayamadığı uzun bir sürenin ardından geçen yaz Savunma Bakanlığı tarafından iptal edilen tartışmalı “Çok Fonksiyonlu Korvet” programı kapsamında yenilenmesi gerekiyordu. Bu bağlamda sözleşmenin amacı Naval Group’un Romanya’da 4 yeni Gowind 2500 korveti inşa etmesi ve 40 yıllık iki fırkateynin modernize edilmesiydi.

Naval Group To Deliver Four Gowind Corvettes To Romanian Navy 1 1140X800

Romanya’nın iptal ettiği sözleşmede almaktan vazgeçtiği Gowind 2500 sınıfı korvet. (Görsel: Naval Group)

Naval Group 1.2 milyar euroluk teklifiyle ihaleyi kazandı. İkinci sırada, kendi Galati tersanesinde inşa edilen Romanya’nın Sigma 10514 korvetlerini öneren Hollandalı Damen şirketi ise 1.25 milyar euro ile sadece 50 milyon euro daha yüksek bir teklif verdi. Daha sonra gelen sözleşme iptalinin ardından Savunma Bakanlığı iki fırkateynin “Çok Fonksiyonlu Korvet” sözleşmesinden ayrı olarak modernize edilmesi çözümüne yöneldi.

Trugo ve EVbee işbirliğiyle 3 ilde mobil şarj istasyonları kurulacak Trugo ve EVbee işbirliğiyle 3 ilde mobil şarj istasyonları kurulacak

Defence Romania tarafından yayımlanan habere göre gemilerin yapısının yeni ekipman ve özellikle de silah sistemleriyle uyumlu olup olmadığı sorusu gündemde. Bu bağlamda bir fizibilite çalışması yapılması zorunluluğu dikkate değer bir husus olarak ifade edilmekte. Kaynağa göre bu iki fırkateynin modernizasyonu, Romanya’ya 4 yeni korvetten daha pahalıya, 1.4 milyar euroya mal olacak.

1.4 milyar euroluk meblağ ciddi bir fiyat ancak kaynağa göre askeri açıdan, özellikle Karadeniz’deki savaş ve Türkiye’nin Montrö Antlaşmasını yürürlüğe koyması ve Karadeniz’e erişimin sınırlandırılması sonrasında müttefiklerin yardımından mahrum kalan Romanya Deniz Kuvvetlerinin hiç de iç açıcı olmayan durumu bağlamında modernizasyon kararı anlaşılabilir.

F 221 03 Min 1140X815

Romanya’nın Regele Ferdinand (F221) fırkateyni.

Kaynak: defenceturk.net