Avrupa ülkelerindeki örneklerde olduğu gibi Romanya da Ukrayna ile savunma sanayii iş birliği yapmayı planlıyor. Özellikle R-360 Neptune gemisavar füzeleri üzerinde odaklanan bu iş birliği, hem savunma hem de enerji sektöründe Bükreş ile Kiev arasındaki iş birliğinin öneminin altını çiziyor. Army Recognition tarafından yapılan habere göre Ukrayna’nın Romanya Büyükelçisi Igor Prokopchuk’un Romanya ziyareti sonrasında bu iş birliğinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

400 kilometreye erişen menziliyle Neptune füzeleri, Fransız SCALP-EG füzelerinden farklı olarak karadan ateşlenmekte. Hem kara hem de deniz hedeflerine karşı stratejik bir rol üstlenmeye uygun füzeler, 2022’de Rus kruvazörü Moskva’yı vurma görevi de dahil olmak üzere çatışmaların başlangıcından bu yana kullanılmakta.

Bayraktar TB2 Hırvatistan semalarını koruyacak Bayraktar TB2 Hırvatistan semalarını koruyacak

Ekran Goruntusu 2024 08 03 232617 1140X815

R-360 Neptune Füzesi (Görsel: Wikimedia/VoidWanderer)

Neptune füzeleri ilk kez 2015 yılında Kiev’de düzenlenen Arms and Security Uluslararası Fuarı’nda tanıtılmış ve 2021’de Ukrayna Donanması’nın envanterine girmiştir. 870 kg ağırlığında ve 5.05 metre uzunluğunda olan Neptune füzesi, Motor Sich MS400 turbofan motoru ile 9 tonluk yer değiştirme kapasitesine sahip deniz araçlarını hedef almak için tasarlanmıştır. Bu bağlamda Neptune füzesi, Sovyet yapımı Kh-35’e göre geliştirilmiş hedefleme ve elektronik sistemlerle donatılmıştır.

Neptune füze sistemi; mobil lançerler, taşıma/yükleme araçları, komuta ve kontrol araçları ve özel taşıma kamyonlarını içermektedir. Sistem, kıyıdan 25 kilometreye kadar iç kısımlarda operasyon yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Operasyonel testler ve muharebe senaryolarında Neptune, 2022 yılında Rus kruvazörü Moskva’ya yapılan saldırıda etkinliğini göstermiştir. Ukrayna, şu anda füzenin menzilini 1000 kilometreye çıkarmak ve üretimini artırmak için çalışmalar yürütmektedir.

Kaynak: defenceturk.net