Türk Dünyası

Romanya'da Türk-Tatar kültürü festivali coşkuyla gerçekleşti

Tatar Demokratik Birliği, Romanya'nın Köstence kentinde "Uluslararası Türk-Tatar Festivali: Kurultay" etkinliği düzenledi.

Tatar Demokratik Birliği, Romanya'nın Köstence kentinde "Uluslararası Türk-Tatar Festivali: Kurultay" etkinliği 28 Eylül 2024 tarihinde düzenlendi. Türk dünyası başta olmak üzere pek çok ülkeden yoğun katılımın olduğu festivalde Türk-Tatar kültürü tanıtıldı.

Türk-Tatar kültürünü muhtelif oyunlar, müzikler ve dansların sergilendiği festivalde renkli anlar yaşandı. Kortej ile başlayan festivale Türk dünyası başta olmak üzere Malezya, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerden gelen gruplarla toplantı yapıldı.

TÜRK DÜNYASINDAN KÜLTÜREL OYUNLAR SERGİLENDİ

Türk dünyasından kültürel oyunlar (güreş, okçuluk, at üstünde oyunlar, akıl oyunları...) sergilendi. Konserin ardından resmî açılış gerçekleşti. Açılışta, festivale katılan farklı ülkelerin yetkilileri, Romanya'daki büyükelçiliklerin temsilcileri, kültür, sanat ve insan hakları alanında tanınmış isimler yer aldı.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev’i temsilen Türk Dili Toplulukları Daire Başkanı Dr. Cavid Mövsümlü açılış konuşması yaptı. Mövsümlü, “Teşkilatımızda Türk topluluklarına yönelik çalışmalar yürütüyoruz ve bunu yapmaktan onu duyuyoruz. Festivalde emeği geçen herkese genel sekreterimiz adına teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz.” diyerek hatıra hediyesini Tatar Demokratik Birliği (UDT) Başkanı Naim Belgin’e takdim etti.

Kırım Tatar müzisyen Rüstem Memed ve Gülizar Bekir festival kapsamında sahne alarak dinleyenleri büyüledi. Ayrıca Otağ Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu da festivalde yer aldı.

Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Korosu, Kırım Tatar müzisyen Gülizar Bekir şefliğinde performans sergiledi.

Festival kapsamında çadırların kurulduğu alanda katılımcılar geleneksel ürünlerini ve kültürlerini tanıttı.

FESTİVALDE 40 ÜLKEDEN KATILIMCI YER ALDI

Tatar Demokratik Birliği (UDT) Başkanı Naim Belgin, Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu. Belgin, "Uluslararası Türk-Tatar Festivali: Kurultay” Dobruca’da 9. Kez yapılıyor. İlk yaptığımızda üç oyun tanıtmıştık. Şimdi ise 15 oyunu tanıtıyoruz. 40 ülkeden gelen misafirleri ağırlıyoruz.” dedi. Sahilde yapmalarının ise aslında Karadeniz'e atıfla bir sembol olduğunu kaydetti.

Festivale destek olanlar arasında TÜRKSOY içi ayrı bir parantez açan Belgin, “TÜRKSOY büyük bir önem taşıyor. Biz, TÜRKSOY’u UNESCO’dan daha önemli ve büyük görüyoruz. TÜRKSOY, Türk dünyasına hitap ediyor.” ifadelerini kullandı.

“KIRIM BİR GÜN RUS İŞGALİ ALTINDAN KURTULACAKTIR”

Ayrıca Belgin, Türk dünyasının hemen hemen her yerinden katılımın olduğunu ve Türkiye’den Ukrayna’dan gelen Kırım Tatar diasporasına da teşekkür ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Onlar bizim kardeşimiz, biz onların yanında onlar bizim yanımızda. İnanıyoruz ki Kırım bir gün Rus işgali altından kurtulacaktır.”

ESKİŞEHİR’DEN 50 KİŞİLİK GRUP GELDİ

Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Romanya’da düzenlenen festivale Eskişehir’den 50 kişilik bir grupla katıldıklarını ve “Eskişehir’den bütün soydaşlarımıza selamlarımızı ve sevgilerimizi getirdik.” dedi.

KIRIM TATARLARININ GELENEKSEL EŞYALARI SERGİLENDİ

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’den gelen Kırım Tatar Tasarımcı Leniye İbrahimova, tasarladığı geleneksel kıyafetlerini ve terliklerini; Kırım Tatar ustalar tarafından yapılan anahtar, bileklik, şekerlik gibi eşyaları festivalde sergiledi. İbrahimova’nın festivale getirdiği, Kırım’ın kültürünü yansıtan nakışlar ise zarafetiyle dikkat çekti. 

Kırım Tatar seramik ustası Elvisa Tatar'da festivalde yerini aldı. Seramiklerini tanıtan Tatar, “Kırım Tatarlarının zengin kültürünü tanıtmak için geldim. Kendi seramiklerimi getirdim. Güzel bir festival.” diyerek duygularını dile getirdi.

TÜRK DÜNYASINI TEMSİL EDİYORUZ

Otağ Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu Şefi Elmira Şenduran QHA’ya yaptığı açıklamada “Türkiye’den geldik, bütün Türk dünyasını temsil ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Şenduran, Otağ topluluğunun Türk dünyasından gelen gençlerden oluştuğunu da belirtti.

Tarihçi ve Okçu Aleksandro Mattei de festivale katılanlar arasındaydı. Festivalde, okuçuluk gösterisi yapan Mattei, “Tarihi canlandırma çabamız var. Bütün festivallere gelmeye çalışıyoruz.” dedi. Ayrıca Mattei, projeler kapsamında okullara çocuklara okuçuluk öğretmek için gittiklerini kaydetti.

Festival, hediyeleşme ve havai fişek gösterileriyle sona erdi.