Çay bitkisinin yaprağından beyaz çay, yeşil çay, matcha, oolong çayı ve siyah çay üretilirken, yemeklerde, tatlılarda ve dondurmalarda kullanılan çay pudrası da elde ediliyor. Bunun yanı sıra, Rize Belediyesi’nin kurduğu mangal kömürü fabrikası, çayın işlenmesi sonucu ortaya çıkan atıkları değerlendiriyor. Bu fabrikanın faaliyete geçmesiyle, çayın işlendikten sonra kalan atıklarından pelet ve mangal kömürü üretimi yapılmaya başlandı. En son olarak, çay müstahsilleri çayın en eski bilinen kısmı olan tohumu toplamak için çay bahçelerine yöneldi.
Trabzon, Ordu ve Giresun gibi çay bitkisinin az olduğu bölgelere gönderilen çay tohumları sayesinde, bu yeni alanlarda çay ekimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Rize Ziraat Odası’nın öncülüğünde yapımı devam eden çay tohumu fabrikası faaliyete geçtiğinde, çay tohumu yağı ve bu yağdan sabun üretimi de gerçekleşecek. Çay müstahsilleri, kilogram fiyatının belirlenmesini beklerken, topladıkları tohumlar için 12-14 TL bandında bir fiyat umuyor.
Üçüncü sürgün yaş çay kampanyasının bitmesiyle bahçeye girdiklerini dile getiren Fatma Akyar, “Çay tohumlarını toplamaya başladık. Çay sezonu sona erdi, şimdi çay tohumu topluyoruz. Allah rızkımızı verdi, biz de toplayıp şükrediyoruz” dedi. Komşularıyla birlikte imece usulü çay tohumu topladıklarını belirten Binnaz Köksal ise, “Allah bize rızık verdi, çayımızı sağladı. Çay sezonu bitti, şimdi de çay tohumunu topluyoruz. Komşularla birlikte topluyoruz. Çayımızı kahvemizi içiyoruz. Toplaması biraz zor olsa da, güzel bir fiyat verilirse çok mutlu oluruz” şeklinde konuştu.
Topladıkları çay tohumlarını iyi bir fiyata satmayı hedefleyen çay müstahsili Neriman Çomoğlu, “Çayı bitirdik, kampanyayı kapattık. Boş durmak yok, Eylül ayı memleketimizin en güzel zamanı. Bu günleri çay tohumu ile değerlendirmeye çalışıyoruz. İyi bir fiyat verilirse çok memnun oluruz. Bu çay tohumları yeni çay bahçelerinin ekiminde kullanılacak. Ayrıca yeni fabrika, gıda ve boya sanayisinde de kullanılacak” ifadelerini kullandı.