Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerin ardından Bakanlığın çalışma grubu ulusal düzeyde organize olarak, 71 ilde ve merkez teşkilattaki saha öncü ekiplerini harekete geçirdi. Müdahale ekipleri, çadır kentler kurulana kadar enkaz başında ve hastanelerde vatandaşların yardımına koştu.
Çadır ve konteyner kentlerin kurulmasıyla çocuklar ve yetişkinler için psikososyal destek merkezleri oluşturuldu. Psikososyal destek ekipleri çadırlara yerleşen aileleri ziyaret ederek, acil ve özel ihtiyaçlarını belirledi.
Geçici barınma merkezlerinde bulunan özel ihtiyaç sahibi yaşlı, engelli ve çocuklara yönelik destek programları düzenlendi. Afetin travmatik etkilerinin hafifletilmesi amacıyla çocuk dostu alanlarda, yaş gruplarına göre çocuklara duygu düzenleyici tematik oyunlar oynatıldı.
Psikososyal destek hizmetine 5 milyon erişim
Depremlerden etkilenen 11 ilde afete müdahale süreci takip edildi ve aynı süreç 71 tahliye ili için de geçerli oldu. Depremin üzerinden geçen 2 yıllık sürede 81 il genelinde yürütülen çalışmalarla psikososyal destek hizmetine erişim 5 milyonu buldu.
Bakanlık tarafından, 6 Şubat depremlerinin ardından sahada yapılan çalışmalarla ilgili depremin birinci ve ikinci yılında il müdürleri ve saha personeliyle çalıştaylar düzenlendi.
Bakanlık kayıtlarında kimliği belli olmayan çocuk bulunmuyor
Afet nedeniyle ailesinden ayrı düşmüş, refakatçisi olmayan 1912 çocuk Bakanlığın Afet Yönetim Çocuk Modülü'nde kayıt altına alındı. Yapılan kimlik kontrolü, kimliklendirme, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sonucunda 1879 çocuk ailesine veya aile yakınlarına teslim edildi.
Depremden etkilenen 6 çocuk aile odaklı hizmetlerden faydalandırılırken, 9 çocuk da Bakanlığa bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altında bulunuyor.
Öte yandan, Bakanlığın kayıtlarında kimliği belli olmayan çocuk bulunmadığı bildirildi.
Olası afet ve acil durumlara ilişkin hazırlık çalışmalarına ağırlık verildi
Olası afet ve acil durumlara ilişkin hazırlık çalışmalarını daha etkili olacak şekilde planlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ulusal ve yerel planların daha işlevsel hale gelmesi için destek çözüm ortağı kurumlarla düzenli toplantılar yapılması ve AFAD işbirliğinde ulusal, bölgesel ve yerel tatbikatlar gerçekleştirilmesi konusunda hazırlık çalışmalarına ağırlık verdi.
Ayrıca Bakanlık, sahada kullanılan formların güncellenmesi ve dijitalleştirilmesi, psikososyal destek eğitimlerinin yaygınlaştırılarak, afete hazır personel sayısının artırılması, kayıp-yas danışmanlığı, toplum temelli afet yönetimi ve grup çalışması gibi uzmanlaşmış eğitim programlarının geliştirilmesi, olası İstanbul depremi için senaryolar ve sayısal projeksiyonlar üzerinden hazırlık planlarının yapılması, yöneticiler ve meslek elemanlarından oluşan koordinatörlerin belirlenmesi, olağan dönem sosyal hizmet modellerinin afette uygulanabilir hale getirilmesi gibi hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.