ESSM Block 2‘nin üretimi, Avustralya, Belçika, Kanada, Türkiye, Yunanistan gibi NATO üyesi ülkelerden oluşan SeaSparrow Konsorsiyumu tarafından yönetiliyor. Şu ana kadar 4.700’den fazla ESSM Block 1 füzesinin teslim edildiği ve toplamda 5.200 füzenin sipariş edildiği biliniyor. Raytheon, bu yeni sözleşmeyle ESSM Block 2’nin tam kapasite üretimine devam edecek.

Gelişmiş ESSM Block 2 Sahnede

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından da kullanılan ESSM, savaş gemilerini gemisavar füze tehditlerine karşı korumak üzere geliştirilen bir savunma füzesidir. ESSM Block 2 füzesi, kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerinin önemli bir bileşeni olarak öne çıkıyor.

SSB’den su atar helikopter projesi SSB’den su atar helikopter projesi

Önceki Block 1 varyantına göre geliştirilmiş manevra kabiliyeti ve performansıyla dikkat çeken bu füze, çeşitli muharebe sistemlerine entegrasyon sağlayarak gemi tabanlı radar sistemlerine bağımlılığı azaltıyor. Yazılım iyileştirmeleri sayesinde gelişen tehditlere ayak uydurabilmek için önemli bir dijital işlem marjına sahip olan füze, gemi radarına olan bağımlılığı azaltması ve karmaşık deniz ortamlarında gelişmiş performans sağlamak için çok çeşitli muharebe sistemlerine ve fırlatıcılara da entegre edilebiliyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com