ABD Savunma Bakanlığı, Başkan Biden’ın talebi doğrultusunda yeni veri analitiği ve yapay zeka stratejilerini yayımladı. C4ISR.net tarafından yapılan haberde bahse konu yeni stratejinin temellerinin ilk olarak 2018’de yayınlandığı bildirilmekte. Yeni strateji, Pentagon’un yapay zekanın her sektörü dönüştüreceği ve ulusal güvenliğin tüm yönlerini etkileyeceğini öngördüğü planın daha olgun bir versiyonu olarak anılıyor. ABD Savunma Bakanlığı Baş Dijital ve Yapay Zeka Sorumlusu Craig Martell’e göre bu strateji, yapay zekanın savunma sanayii tabanındaki önemli büyümesini hesaba katıyor.

Milli deniz topu "Denizhan" TCG Koçhisar'a entegre edilecek Milli deniz topu "Denizhan" TCG Koçhisar'a entegre edilecek

Martell, 2 Kasım tarihinde Pentagon’da gazetecilere verdiği demeçte konu ile ilgili şu açıklamada bulundu:

“Gelişmiş veri, analitik ve yapay zeka teknolojilerinin benimsenmesini hızlandırmak, her seviyedeki departman liderlerini daha iyi kararları daha hızlı alabilmeleri için ihtiyaçları olan verilerle donatmak için benzeri görülmemiş bir fırsat sunuyor.” 

STM-yapay-Zeka (1)

Stratejide belirtilen diğer hedefler arasında daha iyi veri kümeleri, daha gelişmiş altyapı, departman dışındaki gruplarla daha fazla ortaklık ve teknoloji departmanının benimseyebileceğinden daha hızlı ilerlemesini engelleyen düzenlenmiş iç önlemler yer almakta.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, 2 Kasım Perşembe günü Pentagon brifing odasında yaptığı hazırlık konuşmasında, “Bakan ve ben, Baş Dijital ve Yapay Zeka Ofisi’nin (CDAO) acilen değişime liderlik etme yetkisine sahip olmasını sağlıyoruz.” ifadesine yer verdi. Ölümcül güç kullanımından insanların sorumlu olmaya devam edeceği ve Pentagon’un nükleer silahlara ilişkin son incelemesinde de belirtildiği gibi, stratejik cephaneliğe ilişkin tüm kararların kontrolünün insan elinde tutulacağına değinen Hicks “Yapay zekanın potansiyel tehlikelerinin farkındayız ve bunlardan kaçınmaya kararlıyız.” diyerek konuşmasına devam etti.

Yapay zeka bu yıl kısmen ChatGPT gibi büyük veri dilimlerini analiz ederek normalde insan gibi görünen yanıtları tahmin eden büyük dil modellerindeki büyüme sayesinde hızla ilerledi. Söz konusu ticari programların henüz bakanlık standartlarını karşılamadığına değinen Hicks bu alandaki yeniliklerin çoğunun ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Hükümeti’nin dışında gerçekleştiğini kabul etti.

Pentagon’un halihazırda kendi modellerini de kullandığını söyleyen Hicks, ChatGPT’nin popüler hale gelmesinden önce benzer programlar üzerinde çalışan ABD Savunma Bakanlığı bileşenlerinden de bahsederek bunların Pentagon verilerine göre eğitildiğini ve farklı olgunluk seviyelerinde olduklarını belirtti. Ayrıca konuşmasında “Bazıları aktif olarak deneniyor ve hatta insanların düzenli iş akışlarının bir parçası olarak kullanılıyor.” ifadesine de yer verdi.

ABD Savunma Bakanlığı Baş Dijital ve Yapay Zeka Ofisi (Chief Digital and Artificial Intelligence Office), toplantı odasından savaş alanına kadar karar avantajı oluşturmak için Savunma Bakanlığı’nın veri, analitik ve yapay zekayı benimsemesinin hızlandırılmasından sorumlu üst düzey yetkili bir kurum olarak 2021’de kuruldu.

Yapay zeka ve analitikle ilgili her şeyin gözetmeni ve hızlandırıcısı olarak görevlendirilen bu kurum Şubat 2022’de Ortak Yapay Zeka Merkezi’ni (Joint Artificial Intelligence Center), Savunma Dijital Hizmeti’ni (the Defense Digital Service), Advana veri platformunu (ABD Savunma Bakanlığı’nın veri ve analitik için 1.200 sistemi tek bir merkezi platformda birleştirebilen, 3.000’den fazla iş sistemini basitleştirebilen ve finanstan altyapıya kadar her şeyi takip edebilen büyük veri platformu) ve baş veri sorumlusunu (Chief Data Officer) tek bir organizasyona entegre ederek 1 Haziran 2022’de tam faaliyet kapasitesine ulaştı.

yapay-zeka

Kaynak: defenceturk.net