Pentagon'dan deepfake operasyonu
Deepfake (derin sahte) içeriklerin tespiti noktasında millî yazılımların geliştirilmesi üzerine çalışmalar devam ederken YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu Pentagon'un deepfake teknolojisini kullanarak sahte internet kişilikleri oluşturmak ve hedeflenen ülkelerde sosyal kırılmalara yol açmayı amaçlandığını belirtiyor. Memoğlu, "Sosyolojik kırılma, bir toplumun veya toplumsal yapının aniden ve köklü bir şekilde değişmesini, dönüşüme uğramasını nitelendiren bir kavram. Sanayi devrimi, dijitalleşme, savaşlar ya da toplumsal ayaklanmalar bu kırılmaları tetikleyen dönemler olmuştur tarihe baktığımızda. Ancak bunların tarihsel akış çerçevesinde doğal yolla olmasına nazaran bir de yapay yolla oluşturulması üzerine bir psikolojik harekât yürütülüyor günümüzde. Bu operasyonu yürüten birim ise Pentagon'a bağlı Ortak Özel Harekat Komutanlığı (JSOC). Yürüttüğü bir yapay zekâ projesi kapsamında deepfake teknolojisi yoluyla sahte internet kişilikleri oluşturan JSOC, bu hesaplarla hedeflenen ülkelerin iç dinamiklerine müdahale etmek, hedeflenen ülkelerde toplumsal kırılmalara yol açmayı amaçlıyor." uyarısında bulundu.
Fikir şekillendirme operasyonları
YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu ABD Ortak Özel Harekat Komutanlığı (JSOC) tarafından geliştirilen teknolojinin fikir şekillendirme operasyonları çerçevesinde kullanılabileceğini belirtti. Memoğlu, "Geliştirilen yapay zekâ algoritması doğrudan gerçek insan davranışlarını taklit edebilme yeteneğine sahip. Fikir şekillendirme operasyonları kapsamında, toplum mühendisliğinde kullanılabilir. Toplumun kutuplaşmasına neden olabilir. Kutuplaşan kesimlerin daha da düşmanlaştırılması yönünde kullanılabilir. Bu bir algoritmik savaş silahı. Bu silah tüm toplumsal düzeni, normları, değerleri hedef alabilir!" uyarısında bulundu.
Oluşturulan hesapların insanlar tarafından ayırt edilmesi imkânsız
JSOC tarafından oluşturulması amaçlanan deepfake internet kişiliklerinin gerçek olup olmadığının insanlar ya da bilgisayarlar tarafından ayırt edilemeyeceğini belirten Memoğlu, "Bu teknoloji ile geliştirilen deepfake sahte internet kişiliklerinin insanlar ya da bilgisayar tarafından ayırt edilmesi neredeyse imkânsız. Çünkü yazılım gerçek insan davranışlarını taklit edebilme yeteneğine sahip olduğu gibi geliştirilen fotoğraf, ses ve videolarda deepfake teknolojisi ile oluşturuluyor yapay sinir ağları üzerinden. Özellikle X platformunda bot hesaplarla hashtag operasyonları ile Türkiye'de kamuoyunu şekillendirmeyi amaçlayan Batılı güçler, bu teknolojiyi kullanarak operasyonel hashtaglerinin altını daha iyi dolduracaklardır. Gerçekçi duran ve neredeyse ayırt edilemeyen bu hesapların gerçekleştirdiği fikir mühendisliği toplumumuzu hedef alacaktır. Nihai amaç Türkiye'de gündemi belirlemek, kaos/kargaşa/karmaşa, toplum mühendisliği ve kutuplaştırmadır." ifadelerini kullandı.