Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu (FAS) tarafından yapılan bir analiz, 2023 Pakistan Günü Töreni provasında çekilen fotoğrafların Pakistan’ın nükleer saldırı yeteneklerinde önemli bir gelişim gösterdiğini öne sürüyor. Bu bağlamda ilgili görüntüler, Pakistan’ın JF-17 Thunder uçaklarının nükleer başlık taşıyabilen Ra’ad havadan atılabilen seyir füzeleri ile donatılabileceğini ortaya koymakta.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre bu gelişme, Pakistan’ın havadan atılabilen nükleer cephaneliğini eski Mirage III/V uçaklarından yeni JF-17’ye aktararak, havadan saldırı yeteneklerini yeniden tanımladığını gösteriyor. Hatf-8 olarak da bilinen Ra’ad füzesi, Ulusal Mühendislik ve Bilim Komisyonu (NESCOM) ve Pakistan Hava Kuvvetleri Hava Silahları Kompleksi tarafından ortaklaşa geliştirilen ses altı havadan fırlatılan bir seyir füzesidir. Buna ek olarak hizmete 2012 yılında giren bu füze Pakistan Stratejik Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

5 J N T T P3 Y B Z F U F E7 X G T Y7 I F N4 L4 1140X815

Ra’ad (Hatf-8) seyir füzesi

ABD Hava Kuvvetleri Ulusal Hava ve Uzay İstihbarat Merkezi (NASIC) ise 2017 yılında Ra’ad seyir füzesinin “konvansiyonel veya nükleer” olduğunu rapor etmişti. Çift kapasiteli sistemleri tanımlamak için kullanılan bu terim habere konu olan Ra’ad seyir füzesi için oluşturulan raporda kullanılmıştır.

Urduca “Gök Gürültüsü” anlamına gelen Ra’ad, hassas vuruş kabiliyetine sahip hem konvansiyonel hem de nükleer yük taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. Füze, modern hava savunma sistemlerinin tespit ve angajmanından kaçınmak için düşük irtifalarda araziyi takip etmesini sağlayan bir turbofan motorla güçlendirilmiştir. Uzunluğu 4.85 metre ve çapı 0.5 metre olan füze, konfigürasyonuna bağlı olarak maksimum 550 km mesafeye 450 kg yük taşıyabilmektedir.

Pakistan Equips J F 17 Thunder Fighter Jets With Nuclear Capable Raad Cruise Missiles 001 95419Bed 1140X815

Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı

Pakistan’ın nükleer kapasiteli Ra’ad 2 havadan fırlatılan seyir füzesi (ALCM) (Görsel: PAKDefense)

Kaynak: defenceturk.net