Türk Dünyası

Özbekistan'ın DTÖ Üyelik Hedefi 2025'e Kilitlendi

Özbekistan, 15 yıl aradan sonra 2020'de yeniden başlattığı Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyelik sürecini 2025'te sonuçlandırmayı planlıyor. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in reform politikaları sayesinde hız kazanan süreçte, 2024 itibarıyla 31 ülkenin 22’siyle müzakereler tamamlandı. Üyelik kapsamında ulusal mevzuatın yüzde 29’u DTÖ standartlarına uyumlu hale getirildi.

Özbekistan, bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana hedeflediği Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği konusunda önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in liderliğinde 2020 yılında yeniden başlatılan müzakereler, ülkedeki reform politikalarının bir parçası olarak hız kazandı. Özbekistan, son iki yılda aralarında ABD, Türkiye ve Çin’in de bulunduğu 22 ülke ile müzakereleri tamamlayarak örgüte katılım sürecinde önemli ilerleme kaydetti. Özellikle ulusal standartların DTÖ kurallarıyla uyumlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar, sürecin hızlanmasına katkıda bulundu.

Uzmanlara göre, DTÖ üyeliği Özbek şirketlerinin küresel piyasalara entegrasyonunu kolaylaştırırken, dış ticaretteki engellerin kaldırılmasına da olanak sağlayacak. Ancak süreç, yerli üreticiler için başlangıçta zorluklar getirebilir. Buna rağmen, ekonomi uzmanı Uluğbek Yakubov, "Örgüte üyelik, Özbekistan'ın dış ticaretinin daha serbestleşmesi ve liberalleşmesi için güçlü bir altyapı oluşturacak," ifadelerini kullandı. Özbek yetkililer, DTÖ üyelik sürecinin 2025’te tamamlanmasını ve örgüte tam üyeliğin Mayıs 2026’daki DTÖ Bakanlar Toplantısı'nda resmileşmesini hedefliyor.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }