Özbekistan Yüksek Eğitim, Bilim ve İnovasyon Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan veriler, Anadolu Ajansı tarafından derlendi. Verilere göre, 2016'da 77 üniversitenin bulunduğu Özbekistan'da, son 7 yılda yeni 135 üniversitenin kurulmasıyla 2023 yılında yükseköğrenim kurumlarının sayısı 212'ye çıktı.
ÖZBEKİSTAN, TÜRKİSTAN BÖLGESİNDEKİ EN FAZLA ÜNİVERSİTEYE SAHİP ÜLKE
Özbekistan hükûmeti, son yıllarda yükseköğretim sisteminin geliştirilmesine daha fazla önem vermeye başlayarak bu çerçevede devlet bütçesinden sosyal sektöre yıllık tahsis edilen toplam 7,5 milyar doların yüzde 45'i eğitime ayrılıyor.
Uzmanlar, günümüzde Türkistan bölgesindeki en fazla üniversitenin Özbekistan'da bulunduğunu ve hükûmetin yükseköğretim sistemini geliştirerek Özbekistan'ı bu alanda Türkistan'ın merkezi haline getirmeyi hedeflediğini belirtiyor. Uzmanlar, hükûmetin eğitim sistemini geliştirerek, bunun ülkenin kalkınmasına katkıda bulunacağını hedeflediğini dile getiriyor.
Ülkede eğitim sektöründe başlatılan reformlar neticesinde, üniversite sayısının 212'ye ulaşmasıyla lise mezunlarının üniversiteye giriş oranı da yüzde 9'dan yüzde 38'e, üniversiteye giren yıllık öğrenci sayısı da yaklaşık 60 binden 200 bin kişiye yükseldi.
BAŞKENT TAŞKENT'TE 86 ÜNİVERSİTE BULUNUYOR
Özbekistan'daki 212 üniversitenin 116'sı devlet, 66'sı özel, 30'u ise diğer ülkelerle işbirliğinde kurulan uluslararası üniversite statüsüne sahipken, bu üniversitelerde 3 bin 559 farklı programda eğitim veriliyor.
86 üniversiteye ev sahipliği yapan başkent Taşkent, ülkede en çok üniversitenin bulunduğu şehir olarak öne çıkıyor. Taşkent'teki 86 üniversitenin 40'ı devlet, geri kalanı da özel veya yabancı üniversitelerle işbirliğinde kurulan uluslararası üniversiteler.
Ülkedeki yükseköğretim kurumlarının artmasıyla orantılı olarak üniversitelerdeki öğrenci ve öğretim görevlisi sayısı da arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında üniversitelerdeki öğrenci sayısı ilk defa 1 milyonu, öğretim görevlisi sayısı da 35 bini aştı.
Özbekistan'da 2030'a kadar yükseköğretimin geliştirilmesini öngören reformları içeren programa göre, 2026 yılında liseden mezun olanların yarısının üniversitelere kabulü öngörülürken, 2030 yılında da ülkedeki üniversitelerde okuyan öğrenci sayısının 1,5 milyona ulaşması hedefleniyor.