Özbekistan Enerji Bakan Yardımcısı Umid Mamadinov, Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan arasında yeşil enerjinin geliştirilmesi ve iletimi alanında imzalanan stratejik mutabakat zaptı hakkında açıklamalarda bulundu. Mamadinov, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanacak enerji iletim hattının inşasının 2 milyar dolardan fazla maliyete sahip olacağını ve bu hattın, 2030 itibarıyla Avrupa'ya 10 milyar kilovatsaat yenilenebilir enerji ihracatı yapılmasını sağlayacağını belirtti.

Üsküp’teki Tarihi Su Kemeri Restorasyonla Yeniden Hayat Bulacak Üsküp’teki Tarihi Su Kemeri Restorasyonla Yeniden Hayat Bulacak

Özbekistan'ın elektrik ihtiyacının 2030'da yaklaşık 125 milyar kilovatsaat olacağı öngörülürken, ülkenin üretim kapasitesinin ise 135 milyar kilovatsaat seviyesine çıkarılması planlanıyor. Mamadinov, iç tüketimden arta kalan yenilenebilir enerjinin, bu yeni iletim hattı sayesinde Avrupa’ya ihraç edileceğini kaydetti. Özbekistan’da 2030’a kadar birçok güneş ve rüzgar santralinin devreye alınması hedefleniyor ve bu projelere yaklaşık 13 milyar dolarlık yatırım yapılacağı belirtiliyor.

Bakü'deki zirvede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in katılımıyla, yeşil enerjinin geliştirilmesi ve iletimine yönelik iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşma, Orta Asya'da yeşil enerjinin üretim kapasitesinin artırılmasını ve enerji güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Editör: Haber Merkezi