Nevşehir'in Tuzköy Mahallesi'nde bulunan 800 yıllık tuz madeni, yurt içi ve yurt dışından büyük bir talep görüyor. Hacı Bektaş-ı Veli tarafından keşfedildiği rivayet edilen bu tarihi maden, Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinden beri faaliyette. Maden, yaklaşık 1.000 metre uzunluğundaki bir tünelden, yerin 110 metre altından kaya tuzu çıkarıyor.

Günlük olarak 500 ton kaya tuzu üretilirken, bu ürünler yurt içindeki tüketicilere ve çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. Maden Yüksek Mühendisi Tahsin Açıkgöz, tuzun tamamen elektrik enerjisi kullanılarak çıkarıldığını belirtti. Açıkgöz, “Çıkardığımız ürünler tamamen temizdir. Üretim aşamasında herhangi bir patlayıcı kimyasal kullanılmamaktadır. Ürettiğimiz tuzların büyük bir bölümü gıda amaçlı tüketilirken, kalan kısmı sanayide değerlendirilmektedir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Gaziantep'te mazot dağıtım törenine katıldı Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Gaziantep'te mazot dağıtım törenine katıldı

İşletme sahibi Suat Bilgin de ürettikleri tuzları özellikle Hollanda ve Ukrayna’ya ihraç ettiklerini ifade etti. Bilgin, “Şu anda Romanya’dan da talep var. Daha önce göndermiştik ve tekrar istiyorlar. Bulgaristan’a da ürün gönderiyoruz. Devletimize katma değer ile birlikte 2 milyon TL nakit para girişi sağlıyoruz. Ürünlerimizi Türk lirası üzerinden satıyoruz. Yabancı firmalar da ürünleri Türk lirası ile alarak, ülkemizde paketleyip satışa hazır bir şekilde kendi ülkelerine götürüyor” şeklinde konuştu.

Editör: Fatma BAYRAKAL