Gelişmeyi resmi X hesabından duyuran Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ilgili protokolün savunma sanayii şirketlerinin stratejik alanlarda dışa bağımlılığını en aza indirmek için imzalandığını ifade etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Görgün, “Birbirinden önemli sistem ve projelerin hayata geçirilmesinde sektörümüze güvenen bakanlıklarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Projenin geliştirilmesi ve kullanıma sunulması sürecini üstlenen MS Spektral firmamız başta olmak üzere, projenin hayata geçirilmesinde görev alan tüm paydaşları tebrik ediyor, Millî Tarama Sistemlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu protokol kapsamında MİLTAR sistemleri, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün gümrük bölgelerinde gerçekleştirdiği denetimleri ve kaçakçılıkla mücadeledeki etkin rolünü destekleyecek. Diğer taraftan bu sistemler, Türkiye’ye giriş-çıkış yapan ve potansiyel tehdit unsuru taşıyan unsurları tespit ederek gerekli önlemlerin alınmasını sağlayarak Türkiye’nin stratejik bağımsızlığımızı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağımsızlığı gerçekleştirmek için Türkiye’nin bugüne kadar kaçakçılıkla mücadele de ithal olarak kullandığı sistemlerin maliyeti 140 milyon dolarken, bu maliyetten kurtulmak için MiLTAR projesi geliştirilmiştir.

Miltar Gumruk 1140X815

Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı

Törende projeyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gümrüklerin ülkenin ekonomik sınırlarını koruyarak dış ticaretin düzenlenmesinde kritik rol oynadığını söyledi. Gümrüklerin zararlı unsurları filtreleyerek ekonomik ve sosyal yapının sağlığını koruduğunu dile getiren Bolat, gümrük kaçakçılığının sadece ekonomik bir mesele olmadığını, aynı zamanda ulusal güvenlik meselesi olduğunu belirtti ve bu yönde politikalar geliştirdiklerini vurguladı.

Amaç vergi kaçakçılığını önlemek

Törende özellikle kaçakçılık konusuna değinen Bolat, projeyle birlikte gümrükteki olası kaçakçılık faaliyetlerini engellemede daha isabetli bir yol izleyeceklerini aktardı. Bolat, ticareti serbest ürünlerin kaçakçılığının bir yandan vergi kaybına yol açtığını bir yandan da terör örgütlerine finans kaynağı sağladığını ifade ederek şu sözlere yer verdi:

“Yasa dışı ürün kaçakçılığında gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplum için büyük risk doğurmakta, ayrıca bu ürünlerin ticaretinden elde edilen gelirler terörün ve yasa dışı suç örgütlerinin finansmanına gitmektedir. Bu nedenlerle, gümrük kaçakçılığını sadece ekonomik mesele olarak değil aynı zamanda ulusal güvenlik meselesi olarak görmek ve buna uygun politikalar geliştirmek, devletlerin öncelikli sorumlulukları arasında yer almaktadır. Son 1 yıl itibarıyla uyuşturucu yakalaması yaklaşık 12,5 milyar liraya, yasa dışı ve kaçak ticaret yakalamaları da 35,5 milyar liraya ulaşmıştır.”

Miltar Ssb 1140X815

Kaynak: defenceturk.net